Next Magazine
Image default
Aanbiedingen

Wanneer moet ik een traphekje kopen?

Wanneer moet ik een traphekje kopen?

Traphekjes worden meestal gebruikt wanneer een kind ongeveer zes maanden oud is. Natuurlijk kan het geen kwaad om al eerder een traphekje te kopen, maar totdat je baby zich zelfstandig begint te bewegen, is er meestal geen hekje nodig. De meeste deskundigen raden aan om een traphekje aan te schaffen voor boven- en onderaan de trap zodra je baby leert kruipen – op welke leeftijd dan ook.

Op welke leeftijd stop je met het gebruik van een traphekje?

U kunt stoppen met het gebruik van een traphekje als u zeker weet dat uw kind veilig zelfstandig de trap op en af kan. Dit hangt af van het individuele kind, maar meestal gebeurt dit rond de leeftijd van twee of drie jaar. Zolang uw kind niet aan het hekje trekt of duwt, waardoor het zou kunnen verschuiven of breken, en er niet overheen probeert te klimmen, kunt u het op zijn plaats houden totdat u het gemakkelijk kunt verwijderen.

Wat zijn de verschillende soorten traphekjes?

Alle traphekjes passen in een van de twee hoofdcategorieën: drukmontage of schroefmontage.

Schroefbare traphekjes (aan de muur bevestigd) worden in uw muur of trapleuning geschroefd. Dit heeft het grote voordeel dat het hekje veilig is en niet kan verschuiven als het eenmaal is geïnstalleerd, maar de schroeven veroorzaken kleine beschadigingen aan uw muren. Schroefhekjes kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: bovenaan of onderaan een trap, of in een deuropening of andere smalle opening.

Traphekjes met drukpassing zijn zeer geschikt voor gebruik in huurwoningen, omdat er absoluut niet geboord hoeft te worden. Dit type traphekje bestaat uit een U-vormig metalen frame, dat tegen uw muur of trapleuning drukt en het hekje alleen door druk op zijn plaats houdt. Vaak moet er een klein kopje met lijm op uw muur worden aangebracht, waar de bouten van het hekje dan in gaan zitten.

De onderste spijl van het frame kan struikelgevaar opleveren, zodat dranghekken over het algemeen niet geschikt zijn voor gebruik bovenaan een trap (meer daarover hieronder). Alle dranghekken kunnen onderaan de trap of in een deuropening of andere nauwe opening worden gebruikt.

Binnen deze twee categorieën zijn er nog enkele andere kenmerken die deel kunnen uitmaken van de identiteit van een traphekje. Bijvoorbeeld:

  • Intrekbare traphekjes: gevormd uit een flexibel materiaal dat oprolt of opvouwt wanneer het niet in gebruik is. Het wordt ook wel traphekje oprolbaar genoemd.
  • Traphekjes in deurstijl: deze openen en sluiten net als een normale deur
  • Traphekjes met uittrekmechanisme: kunnen worden aangepast aan verschillende breedtes van deuropeningen zonder dat er extra verlengstukken nodig zijn

Welk type traphekje u kiest, hangt af van uw huis en uw behoeften. Over het algemeen zijn traphekjes met schroefbevestiging betrouwbaarder, dus als u van plan bent een traphekje voor een relatief lange tijd te plaatsen en u in staat bent om in uw muren of leuning te boren, dan is een traphekje met schroefbevestiging de beste keuze. U zult een paar kleine gaatjes overhouden die u moet opvullen wanneer u het hekje uiteindelijk verwijdert, maar niets dat een beetje vulmiddel niet kan verhelpen.

Als u van plan bent het traphekje slechts korte tijd te plaatsen, of als u niet in uw muren of leuning kunt boren, dan is een onder druk te plaatsen hekje de beste optie.

Zijn traphekjes onder druk veilig?

Drukhekjes zijn zeer veilig voor gebruik onderaan een trap of in een deuropening, zolang ze correct worden geïnstalleerd en regelmatig worden aangedraaid als dat nodig is. Ze zijn echter over het algemeen niet veilig voor gebruik bovenaan een trap. Daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Ten eerste hebben dranghekken de neiging om na verloop van tijd te verschuiven en te bewegen. Als een kind boven aan de trap tegen het hekje duwt en het hekje beweegt, kan het van de trap vallen.

Ten tweede vormt de stang onderaan een dranghek een struikelgevaar voor zowel u als uw kind. Het veiligheidshekje Safety 1st SecureTech Flat Step beweert dit risico te hebben uitgebannen met zijn platte metalen stang, maar u moet het hekje nog steeds dagelijks controleren om er zeker van te zijn dat het niet begint te bewegen. Als dat wel het geval is, moet u het hekje vaster zetten.

Op welke veiligheidsvoorzieningen moet ik letten bij de aankoop van een traphekje?

De meeste in de handel verkrijgbare traphekjes zijn getest volgens de veiligheidsnorm BS EN1930:2011. Er is geen wettelijke verplichting om aan deze veiligheidsnorm te voldoen, maar de meeste hekjes beweren dat ze voldoen.

Om er zeker van te zijn dat uw traphekje zo veilig mogelijk is, moet u met een aantal zaken rekening houden:

  • Drukhekjes mogen niet bovenaan een trap worden gebruikt
  • Traphekjes bovenaan de trap moeten altijd opengaan in de richting van de overloop, niet aan de andere kant van de trap
  • Onder druk geplaatste hekken moeten regelmatig worden gecontroleerd en vastgedraaid
  • Alle hekjes moeten worden gemonteerd tussen twee sterke, stevige oppervlakken, met behulp van alle meegeleverde hulpstukken
  • Zorg ervoor dat het hekje hoog genoeg is, zodat kinderen er niet overheen kunnen klimmen

Sommige traphekjes hebben specifieke veiligheidsvoorzieningen, die ervoor kunnen zorgen dat uw hekje zo veilig mogelijk wordt geïnstalleerd en gebruikt. Hier zijn een paar kenmerken waar u op kunt letten:

  • Indicatoren die u vertellen wanneer de poort correct is geïnstalleerd
  • Indicatoren die aangeven wanneer het hekje goed vergrendeld is
  • Een openingsmechanisme dat met één hand kan worden bediend, zodat u het hekje veilig kunt gebruiken terwijl u een baby of peuter draagt
  • Extra kinderveilige dubbele sloten aan de onderkant van het hekje
  • Zelfsluitende poortjes, die zichzelf achter u sluiten nadat u erdoor bent gegaan
  • Slam-shut poortjes, die je gewoon achter je dicht kunt slaan

 

https://www.eurprivacy.nl/kies-voor-een-traphekje-om-uw-kind-te-beschermen/