Next Magazine
Image default
Bedrijven

Led noodverlichting installeren

Het primaire doel van noodevacuatieverlichting is om vluchtroutes te verlichten, maar het kan ook helpen bij andere doeleinde. Zo kan het je veiligheidsuitrusting verlichten voor het moment wanneer je het nodig hebt. Om te beslissen of je noodverlichting nodig hebt moet je kijken naar de grootte en type van je pand en het risico voor de bewoners/werkers. Zodra je dit weet kan je gaan kijken naar wat voor noodverlichting het beste zal zijn. Zo zijn er verschillende manieren om aan led noodverlichting te komen maar ook verschillende manieren van verlichting. Een ding is zeker, namelijk led noodverlichting installeren is in vele plekken verplicht maar ook in vele plekken aan te raden om te doen.

Vluchtwegverlichting

Vluchtwegverlichting maakt veilige evacuatie mogelijk door ervoor te zorgen dat alle vluchtroutes, inclusief uitgangen, gangen en trappen, voldoende verlicht zijn, samen met veiligheids- en beveiligingsapparatuur zoals brandblussers. Hierdoor is het makkelijk om de juiste route te volgen in noodsituaties en weet iedereen waar ze heen moeten.

Vluchtwegaanduiding

Vluchtwegaanduidingen zijn er om mensen te begeleiden, waar ze zich ook bevinden in een gebouw, om naar een veilige plek te sturen. Dit kan een nootroute zijn die je naar een evacuatieplaats brengt maar ook naar bijvoorbeeld de brandtrap leidt.

Er zijn nooduitgang borden nodig zodat een route kan worden gevonden vanuit elke kamer met meer dan één uitgang, dus in alle gangen,looppaden en trappen. Er mag niet van worden uitgegaan dat iedereen alle veilige routes door het gebouw kent. Hierdoor mag er niet van worden uitgegaan dat mensen, eenmaal buiten het gebouw via een laatste uitgang, weten hoe ze bij de evacuatie plaats kunnen komen. Dit is dan ook de reden dat je ook voor buiten dus borden nodig hebt die naar de verzamelplaats verwijzen

Vluchtwegaanduidingen zijn groen en wit. Ze moeten bestaan ​​uit een pictogram, een pijl en de woorden Fire Exit.

Anti-paniek verlichting

Antipaniekverlichting moet paniek bij grotere bijeenkomsten bij algemene stroomuitval voorkomen en mensen in staat stellen bij een bepaalde lichtsterkte toegang te krijgen tot duidelijk gemarkeerde vluchtroutes. Het licht is in zo een sterkte dat je genoeg ziet, dit is te vergelijken als het licht wat bijvoorbeeld de maan afgeeft. Juist omdat dit licht niet te fel is, voorkom je paniek.

Noodverlichting voor hoog-risico werkplekken

Sommige werkplekken hebben meer risico dan de ander. Denk hierbij aan plekken waar er bijvoorbeeld ontploffingsgevaar is, gebruik wordt gemaakt van machines of waarmee je in aanraking kan komen met giftige stoffen. In dit soort gebouwen moet de noodverlichting nog beter zijn dan in bijvoorbeeld een basisschool. Dit houdt in dat bij het uitvallen van de normale verlichting voorziening, binnen 0,5 seconde na uitval van de normale voeding, minimaal 10% van het normale lichtnet verlichtingsniveau of 15 Lux moet worden geleverd. Dit noodverlichting niveau moet worden gehandhaafd zolang er gevaar is. Taakgebied verlichting met hoog risico moet worden aangebracht om de veilige beëindiging van processen mogelijk te maken en om de evacuatie van personen uit de ruimte mogelijk te maken zonder onnodig risico van het proces.

Gerelateerde artikelen

Garagedeuren Arnhem biedt alle mogelijke soorten, maten en kleuren

De rol van innovatie voor ingenieurs

Goede taxi naar Maasland gezocht?