Next Magazine
Image default
Energie

Een aardpen slaan? Wie, wat, hoe?

Een huis bouwen heeft heel wat voeten in aarde. Zeker wanneer je het liefst de touwtjes in eigen handen hebt en zelf aan de slag wilt gaan. Je zult het een en ander tegenkomen waarvan je vooraf nog niet eens van het bestaan af wist. De benodigde kennis hierbij is essentieel. Zo ook over de aardpen. Wat is het? Is het noodzakelijk? En hoe breng je een aardpen aan? 

De aardpen

Een aardpen is een massieve stalen staaf met een koperen geleider. Een aardpen zorgt voor de verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Met het lichtnet worden de elektronische apparaten, de meterkast en alle andere elektronische dingen in het huis bedoeld. De aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt er hierdoor voor dat de stroom uit het huis, de aarde in geleid kan worden wanneer dit nodig is. Om de stroom zo goed mogelijk in de aarde te kunnen geleiden, worden er vaak meerdere staven op elkaar aangebracht en in de grond geplaatst. 

Is het slaan van een aardpen noodzakelijk?

Een van de belangrijkste maatregelen voor het beschermen van een woning tegen de gevolgen van kortsluiting, is het slaan van een aardpen. Een aardpen zorgt er namelijk voor dat wanneer er kortsluiting is, door bijvoorbeeld een blikseminslag, de overtollige elektriciteit naar de aardpen wordt getrokken en direct naar de aarde wordt geleid. Kortsluiting kan ervoor zorgen dat elektrische apparaten door de overspanning in het lichtnet kapot gaan, wat met een aardpen kan worden voorkomen. Samen met de aardlekschakelaar in de meterkast zorgt de aardpen ervoor dat de stroom die vrijkomt bij overspanning tijdig wordt uitgeschakeld. De kans op schade aan je apparatuur wordt hierdoor minimaal. 

Sinds 1975 is het hebben van een aardpen verlicht. Heb je een huis gekocht dat is gebouwd vóór 1975? Controleer dan of het huis al over een aardpen beschikt of dat deze nog toegevoegd moet worden. Een aardpen slaan zorgt namelijk voor extra veiligheid, dus verstandig om alsnog te laten plaatsen. 

Het aanbrengen van een aardpen

Het slaan van een aardpen moet altijd gebeuren door een erkend installateur. Ondanks dat je misschien het liefst alles zelf doet, is dit toch écht iets wat je uit moet besteden. Er zijn veel verschillende partijen die een aardpen kunnen slaan, dus informeren bij meerdere partijen is altijd aan te raden.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan