Rechten

3 tips bij het vermoeden van een negatieve erfenis

Nextmagazine

Het verdelen van de erfenis is vaak een klus dat veel energie en tijd kost. En wat als nu blijkt dat de nalatenschap niet positief maar negatief uitvalt? Wanneer er meer schulden dan bezittingen, dan kunnen deze schulden worden doorgegeven aan de erfgenamen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je je privévermogen moet inleveren voor schulden van de nalatenschap. Afhankelijk van de schulden kun je er voor kiezen om afstand te doen van deze erfenis of je goed te laten informeren door een notaris over de mogelijkheden. We geven je drie tips om deze situatie handen en voeten te geven. 

  1. Beschik (nog) niet over de goederen van de nalatenschap

Wanneer je de nalatenschap zuiver aanvaardt, dan kan je privévermogen worden gebruikt om de schulden van de overledene te betalen. Dat niet alleen: ook je privé-eigendommen, zoals bijvoorbeeld je huis zijn dan niet veilig. Van een zuivere aanvaarding is sprake wanneer je daar een strekkende schriftelijke verklaring bij de rechtbank voor heb afgelegd. Ook een stilzwijgende aanvaarding is mogelijk, wanneer je bijvoorbeeld goederen verkoopt of bezwaart van de nalatenschap. Dit geldt niet wanneer je de nalatenschap beneficiair verwerpt. Dit houdt in dat je niet aansprakelijkheid wordt gesteld voor de schulden. Maar let op: een ongeluk zit hierbij in een klein hoekje, want als je bijvoorbeeld geld opneemt van de bankrekening van de overledene dan kan dit al een daad zijn van stilzwijgende zuivere aanvaarding en hang je dus voor de schulden van de overledene. Heb je vermoedens van een negatieve erfenis? Dan helpt Erfrecht Online je graag verder met vroegtijdig te schakelen voor de juiste afhandeling. 

  1. Kies tussen beneficiaire aanvaarding of verwerping

Wanneer het van tevoren al duidelijk is dat de erfenis negatief zal uitvallen, dan wordt er vaak al vroegtijdig besloten om de erfenis te laten verwerpen. Deze verwerping gaat door een schriftelijke verklaring bij de rechtbank. Denk daarbij wel goed na dat een verwerping ervoor zorgt dat je niks meer krijgt uit het nalatenschap. Zo ook geen onroerende goederen met wellicht een emotionele waarde. Vaak is een beneficiaire aanvaarding een goede optie wanneer je vermoedt dat de nalatenschap negatief zou kunnen zijn.  Bij een beneficiaire aanvaarding, aanvaard je dus de nalatenschap, maar hoef je de schulden niet uit eigen zak te betalen. Wanneer je de erfenis verwerpt, dan krijg je niets uit de nalatenschap, maar ben je ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Het is goed om bepaalde factoren af te wegen, alvorens je hierin een keuze maakt. 

  1. Neem de tijd om de vereffening van nalatenschap goed op te pakken

Haastige spoed is zelden goed en zeker als het gaat om grote bedragen zoals een erfenis. Wanneer je hebt gekozen voor een beneficiaire aanvaarding, dan is het van belang om dit goed uit te zoeken zodat je niet alsnog je privévermogen moet inleveren. Het is daarbij belangrijk dat alle erfgenamen samen vereffenaar zijn en ze alleen samen tot vereffening van de nalatenschap mogen overgaan. Wanneer er dus meerdere familieleden zijn die te maken hebben met de erfenis, dan kun je niet alleen handelen en moet je gezamenlijk tekenen. Wanneer er sprake is van een negatieve erfenis, dan is het ook van belang om dit op tijd te melden bij de kantonrechter. Als er bijvoorbeeld schuldeisers in het spel zijn, dan kan het nodig zijn om maatregelen te treffen om niet alsnog op uw privévermogen in te leveren. 

 

De juwelier in Malden

De juwelier in Malden is hèt adres voor luxe sieraden

 
Geef je de voorkeur aan sieraden die luxe en klasse uitstralen, dan is de kans groot dat ook de rest van je outfit er elke dag weer tiptop uitziet. Je met zorg uitgekozen stijl levert je dan dagelijks gegarandeerd zowel bewonderende als jaloerse blikken op. Om ervoor te zorgen dat je op het gebied van sieraden alleen maar over het beste van het beste kunt beschikken, breng je logischerwijs regelmatig een bezoekje aan de juwelier in Malden. Deze winkel staat tenslotte in de wijde omgeving bekend om zijn aangenaam brede collectie en het feit dat er regelmatig exclusieve accessoires in het assortiment te vinden zijn waarmee je je unieke look nog verder kunt accentueren.

 

Specialist in ringen, armbanden, horloges en meer

 
Het kopen van sieraden heeft in veel gevallen te maken met een bijzondere gebeurtenis, waardoor dit soort items een heel persoonlijke en soms zelfs emotionele touch krijgen. Een sieraad kan in dat soort situaties dus veel meer vertegenwoordigen dan alleen maar de financiële waarde. De juwelier weet als expert perfect met dit soort persoonlijke, gevoelige en soms zelfs delicate kwesties om te gaan en zal daarom oprecht en onafhankelijk advies geven zodat een passende keuze kan worden gemaakt.

Naast zilveren, gouden of titanium ringen, armbanden, kettingen en hangers ben je bij de juwelier overigens ook aan het juiste adres voor horloges van de kwaliteitsmerken Fossil, Seiko, Diesel, Guess en Michael Kors.

 

Ruime keuze aan trouwringen

 
Dat je op de mooiste dag van je leven elkaar ook de mooiste trouwringen aan wilt schuiven staat buiten kijf. Wat dat betreft heb je volop keuze bij de juwelier in Malden. Het aanbod is zelfs zo groot, dat je er mogelijk zelfs van in de stress schiet. Jezelf druk maken is echter nergens voor nodig, want de juwelier begrijpt als geen ander hoe belangrijk de juiste keuze is. Hij zal daarom alle tijd voor je nemen, zodat je op je gemak je huwelijk met een perfecte set trouwringen kunt bezegelen.