Next Magazine
Image default
Vervoer en transport

Tips om zelf je boot te onderhouden

Elk jaar dien je je boot grondig schoon te maken. Dit is belangrijk als je wil dat je boot lang mee gaat. Het is een vervelend klusje waar de meeste boot eigenaren tegenop kijken, maar het moet wel echt gebeuren. Om dit jaarlijkse klusje iets makkelijker te maken willen we aantal tips mee geven. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat je als boot eigenaar zo lang mogelijk van je boot kan genieten. 

Schoonmaak tips

Om te voorkomen dat je jaarlijks heel veel tijd bezig bent met het schoonmaken van je boot raden we aan om de boot elke keer na gebruik kort schoon te maken. Ruim het interieur op en laat niet zomaar de kussens op de boot liggen. Zeker niet als het een open boot is zonder een afdekhoes. De kussens kunnen gaan schimmelen als het erg vochtig weer is en dat is zonde. Veeg en poets de boot van binnen na het gebruik. Zo zorg je ervoor dat het interieur schoon blijft. Het klinkt als veel werk maar het is wel handig. 

 

Om de buitenkant schoon te maken is het fijn als je een tuinslang hebt. En anders een emmer met water en een spons. Maak de buitenkant schoon wanneer de boot uit het water is. En gebruik hiervoor speciaal schoonmaakmiddel. Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zijn namelijk niet goed voor de boot. 

Schilder tips

Wanneer de verf/ lak van de boot niet meer goed is, kan je ervoor kiezen om die stukjes opnieuw te schilderen. Als je hiervoor kiest dan moet je ook een primer hebben om de nieuwe verflaag te beschermen. Kies voor producten van Epifanes als je je boot wil verven. En gebruik daarna de primer om eventuele krasjes en deukjes weg te werken. 

 

Als je nog nooit zelf een boot hebt geverfd dan raden we je aan om advies te vragen aan een specialist of om Youtube raad te plegen. 

Polijsten van de boot

Al het vuil van het water tast de wax laag van de boot aan. Het vuil dringt langzamerhand door de beschermlagen van de boot en tast uiteindelijk ook de verflaag aan. Hierdoor kan de verf weg gaan en de boot gaan roesten. En dit wil je zeker niet hebben. Daarom is het goed om de boot regelmatig te polijsten. Je kan zelf wax aan brengen op de boot. Wax kan je vinden in elke shop voor boot artikelen. Let wel goed op welke wax je koopt. Ga je voor een goedkope wax dan kan je misschien voor onaangename verrassingen komen te staan. Informeer daarom goed welke wax goed is. Je kan het ook één keer per jaar door een monteur laten doen. Dan weet je zeker dat het goed is gegaan. 

https://www.bootschappen.nl/brands/epifanes/