Next Magazine
Image default
Winkelen

Welke steen voor welk gebruik?

Welke steen voor welk gebruik?

Veel mensen weten geen raad met de slijpstenen die tegenwoordig op de markt te vinden zijn. Wetstenen komen in verschillende grofheden (wat aangegeven wordt met cijfers van 0 tot boven de 1000), wat voor beginners een gecompliceerd hoofdstuk kan zijn. Hoe hoger dit cijfer is, des te fijner de steen is. Het is toch handig om jezelf in dit onderwerp in te lezen, daarom hebben wij een korte samenvatting gemaakt:

Voor grof slijpen

als je oneffenheden van een rand af wilt slijpen of als je een bot mes scherp wilt slijpen – zijn stenen van korrel # 120 tot # 400 nodig. We adviseren in dit geval stenen met een korrel tussen # 120 en # 240.

Regelmatig slijpen

De meest normale verscherpingen worden met stenen tussen korrel # 700 en # 2000 geslepen. We raden stenen aan tussen korrel # 700 en # 1200.

Fijn slijpen

Om fijne krassen en de braam die door grovere stenen zijn achtergelaten weg te halen en het oppervlak te polijsten, kan men stenen gebruiken die beginnen rond korrel # 2000. Daarboven is er theoretisch geen bovengrens, maar tegelijkertijd bieden stenen boven ongeveer # 10000 geen meetbare praktische verbetering in de rand. Het is ook interessant om op te merken dat er boven # 8000 grit geen Japanse meetstandaard is. Met alle stenen gelabeld als met een fijnere korrel, moet je gewoon het woord van de fabrikant ervoor nemen.

Ervaren slijpers – Polijsten

Voor degenen die redelijke ervaring hebben met het slijpen, raden we een afwerkingssteen van korrel # 8000 aan. Als je twijfelt aan je eigen deskundigheid of gewoon een beginner bent, zullen stenen met een korrel tussen # 3000 en # 6000 acceptabele resultaten opleveren.

Dus in principe heb je minstens drie stenen nodig als je behoorlijk veel moet slijpen. Een om te slijpen, een voor het afwerken en een om te polijsten.

Voor iemand die slechts af en toe messen scherpt en weet dat ze geen flinke inkepingen in de rand van het mes hoeven te slijpen, kan een combinatie wetsteen volstaan. De grootte die men kiest, hangt meestal af van een afweging tussen kosten en slijpsnelheid. Hoe groter de steen, hoe sneller men kan werken. De kleinere stenen werken net zo goed, ze nemen gewoon wat meer tijd in beslag.

http://www.slijpwinkel.nl