Next Magazine
Image default
Woningen

Het beste hypotheekadvies voor starters

Wat is het bete hypotheekadvies voor starters? Van welke regels en voorwaarden dient u zich bewust te zijn? Het beste hypotheekadvies is altijd afhankelijk van uw persoonlijke financiële situatie. Kiest u voor Hypotheekadvies Wunderink verzekeringen dan kiest u voor een compleet traject: u wordt A tot begeleid in alle financiële zaken waar u (te) weinig vanaf weet. Je eerste huis kopen, is altijd een grote stap. Het is spannend, leuk en iets waar je erg naartoe leeft. Maar het kan ook lastig zijn je weg te vinden in de grote, “boze” wereld van financiering.

Je eerste huis kopen: een stappenplan

De beste manier om orde in de chaos aan te brengen, is aan de hand van een stappenplan:

  • Begin met het bepalen van je budget: hoeveel kun je precies lenen? Dit dien je te berekenen voor je naar een huis op zoek gaat. Je moet een grof beeld hebben van de prijscategorie waarin je zoeken kunt. Maak je een berekening? Hou dan ook rekening met de rentevaste periode. Is dit 10 jaar of langer, dan kun je voor veel meer lenen dan je bij een kortere periode rentevast kunt doen.
  • Hypotheektarieven vergelijken: dat is de tweede stap waaraan je je kunt gaan wagen. Ga bij voorkeur op zoek naar de hypotheekaanbieder die hypotheken voor de laagste rente aanbiedt (maar verlies ook de overige voorwaarden en kleine lettertjes niet uit het oog).
  • Bepaal hoeveel eigen geld je hebben moet: eigen geld is ook heel belangrijk, omdat de hypotheek nooit alle kosten van de aankoop af zal dekken. Hou ook rekening met aanvullende kosten. Deze zijn gemiddeld zo’n 6% van de kosten van de aankoop zelf.
  • Heb je schulden? Breng deze dan in kaart: ze zullen het maximaal leenbare bedrag verlagen
  • Sluit je de hypotheek zelf af of kies je voor hypotheekadvies? Advieskosten tel je bij de totaalkosten op, maar daar staat tegenover dat je de juiste hypotheekvorm krijgt. Ook ligt de verantwoordelijk voor het afsluiten van de juiste hypotheek en de juiste hoogte niet bij jou, maar bij de financieel adviseur, die aansprakelijk is in het geval van fouten.

Overige zaken om op te letten

Er zijn nog andere zaken waaraan je denken moet, zoals het taxatiereport. Als je een huis koopt, heb je een taxateur nodig die voor jou een taxatierapport maakt. Ook heb je de nodige verzekeringen nodig, zoals de verplichte opstalverzekering. De bank kan ook enkele verzekeringen eisen, zoals een overlijdensverzekering. Een woonlastenverzekering is ook handig.