Next Magazine
Image default
Dienstverlening

Kinderen zijn geen proefdieren, we hebben teveel kinderpsychologen die niets te doen hebben!

Misschien heb je al gezien hoe psychologen altijd maar weer het gedrag van kinderen gaan observeren. Heb je je ooit afgevraagd waarom? Bestuderen ze nu kinderen omdat het gemakkelijker is om tot een besluit te komen, gezien de volwassen hersenen steeds maar complexer en ingewikkelder worden naargelang de mensen ouder worden ? Bestuderen ze kinderen omdat ze zelf als kind een moeilijke periode hebben doorworsteld, misschien werden ze gepest, of mishandeld of misbruikt?

Waarom zijn psychologen toch zo gefascineerd door het gedrag van kinderen? Is het omdat het hier gaat om de plaats waar het werk zich situeert, nl. de school, waar men kan samenwerken met ouders en leerkrachten om de uitdagingen op te lossen? Is het misschien omdat het gemakkelijker is om kinderen te observeren tijdens hun activiteiten in een afgesloten omgeving, zoals een school, een familiale omgeving of een speelplein, of de spreekwoordelijke zandbak? Toch maar even een bemerking ; kinderen zijn geen proefdieren! Er zijn inderdaad teveel kinderpsychologen met niets om handen!

Het is tijd om hen die observeren zelf eens te gaan observeren en om te ontdekken welke vreemde psychologie hun drijfveer is om het gedrag van kinderen te gaan bestuderen. Maar wie gaat dat doen ? Het is al vaak gezegd dat psychologen eigenlijk psycholoog geworden zijn om zichzelf te kunnen verklaren. En als dat zo is, en ik geloof dat wel, waarom zouden we dan die mensen die psychologie gestudeerd hebben, de psychologie van onze kinderen laten bestuderen?

Is het omwille van het principe “dat je iemand nodig hebt om een ander te kennen” dat we dit toelaten? Als belastingsbetaler zou ik liever hebben dat alle psychologen en psychiaters die medicatie voor geestelijke stoornissen aan bevelen, worden ontslagen, vooraleer we nog meer leerkrachten ontslaan. Misschien ben je het er niet mee eens, maar in dat geval durf ik erop wedden dat jij waarschijnlijk ook een psycholoog bent; “zo, welk gevoel geeft je dat nu ?”

 

Wilt u verder lezen over psychologie onderwerpen? Neem dan de website van depscycholoog.nl. Zij hebben door de jaren heen hun expertise in hun blog verwerkt ter genot van de bezoekers. Ook als u op zoek bent naar een psycholoog in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven, bent u bij deze praktijk aan het juiste adres.