Next Magazine
Image default
Gezondheid

De verschillende bevallingshoudingen en hun voordelen

Tijdens de bevalling is het belangrijk om comfortabel te zijn en de juiste positie te vinden om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er zijn verschillende bevallingsposities die kunnen worden gebruikt, elk met hun eigen voordelen. In dit artikel worden de verschillende posities besproken en de voordelen die ze bieden.

Protip: leg je voorkeur voor bevalhoudingen vast in een geboorteplan zodat de verloskundige bij je thuis of in het ziekenhuis daar zoveel mogelijk rekening mee kan houden.

Positie op handen en knieën

Een van de meest populaire posities is op handen en knieën. Deze positie is gunstig omdat het de druk op de rug vermindert en de opening van het bekken bevordert. Het kan ook helpen om de baby in een goede positie te krijgen voor de geboorte en kan de bevalling sneller en gemakkelijker maken. Deze positie is ook handig omdat de partner de moeder kan masseren of ondersteunen tijdens de bevalling.

 

Liggend op de rug

Een andere veel voorkomende bevalhouding is liggend op de rug. Hoewel deze positie de druk op de onderrug kan verlichten, kan het ook de bevalling moeilijker maken omdat het de opening van het bekken kan verminderen. Bovendien kan deze positie de zuurstoftoevoer naar de baby verminderen, omdat de baarmoeder op de grote bloedvaten drukt. Toch kan deze positie wel handig zijn als je een ruggenprik hebt gekregen en je niet in staat bent om op een andere manier te bevallen.

 

Zijligging

Een andere positie is de zijligging. Deze positie is geweldig voor de bevalling omdat het de druk op de rug vermindert en het de doorbloeding van de baby niet verstoort. Het is ook gemakkelijk om te ontspannen in deze positie en je kunt jezelf ondersteunen met kussens of de hulp van een partner. Het kan echter moeilijker zijn om te persen in deze positie, dus het kan nodig zijn om van positie te veranderen als het tijd is om te persen.

 

Squatten

Squatten is ook een zeer populaire houding. Het opent de bekken en helpt de baby naar beneden te bewegen. Het kan echter vermoeiend zijn om deze positie voor langere tijd vast te houden. Als je ervoor kiest om te squatten tijdens de bevalling, zorg er dan voor dat je steun krijgt van een partner of gebruik een squat bar om te voorkomen dat je valt.

 

Staand

Staand bevallen is een andere optie die steeds populairder wordt. Het kan de zwaartekracht benutten en helpen bij het openen van het bekken. Het kan echter ook vermoeiend zijn en de kans op scheuren vergroten. Als je deze positie wilt proberen, zorg er dan voor dat je een partner hebt om op te leunen of om je te ondersteunen.

Er zijn verschillende bevallingsposities die elk hun eigen voordelen bieden. Het is belangrijk om een bevalhouding te vinden die voor jou comfortabel aanvoelt en die het meest geschikt is voor je bevalling. Het is ook belangrijk om met je zorgverlener te overleggen over de meest geschikte positie voor jouw medische situatie en voorkeuren. Door gebruik te maken van de juiste positie kan de bevalling soepeler en comfortabeler verlopen, en kan de moeder zich beter voorbereid voelen op de geboorte van haar baby.