Next Magazine
Image default
Beauty en verzorging

Couperose is goed te behandelen

Couperose is een vervelende, maar veel voorkomende vaatafwijking in het gelaat. Het is met name te herkennen aan een knalrood gezicht en dan met name de wangen. Sommigen zullen zeggen dat die rode wangetjes er gezond en Hollands uitzien, maar niet iedereen is er blij mee.

Bij couperose is een netwerkje van kleine rode, soms bijna blauwe bloedvaatjes te zien. Vooral op de wangen, maar ook op de kin, neus en voorhoofd kan het te zien zijn. Deze vaatjes zijn helaas niet functioneel, ze dragen namelijk niet bij aan de bloedtoevoer naar het hart. Couperose geeft rode vlekken in het gezicht doordat een aantal kleine bloedvaatjes zijn uitgezet. Meestal zijn de bloedvaatjes zichtbaar als kronkels of streepjes. Het bloed blijft erin achter en de vaatjes schijnen door de huid heen. Als men een heel heftige variant van couperose heeft kan het gezicht er helemaal rood uitzien. De aandoening is niet gevaarlijk, maar wordt door sommigen wel als hinderlijk en niet mooi gezien.

De oorzaak voor couperose is lastig aan te wijzen. Wel is het duidelijk dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt. De sterkte van de vaatwanden is namelijk erfelijk bepaald. Ook zonlicht wordt genoemd als risicofactor bij het ontwikkelen van couperose, zeker als je een licht huidtype hebt. Gelukkig is couperose prima te behandelen met behulp van een laser. Na de behandeling treedt er meestal een lichte roodheid en zwelling op, deze verdwijnt na een paar tot enkele dagen. Om couperose verwijderen zijn er meerdere laserbehandelingen noodzakelijk. In de meeste gevallen zullen dit er ongeveer vier zijn en een interval van drie tot vier weken.

Mensen met couperose hebben vaak ook last van uitgezette bloedvaatjes op andere plekken op het lichaam. Uitgezette beenvaatjes zijn een bekend geval. Ook deze zijn goed te behandelen met een vergelijkbare laserbehandeling.

http://clinic63.nl