Next Magazine
Image default
Bedrijven

Besparen op printkosten? Zo doe je dat

Alleen iets printen als het écht noodzakelijk is: niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee is het een verstandig besluit. Zeker wanneer je een inkjetprinter hebt en bijvoorbeeld veel foto’s of kleurrijke verslagen print, lopen de kosten al snel op. Wil je thuis of op kantoor maatregelen treffen en minder geld kwijt zijn aan nieuwe cartridges? Dan hebben wij een aantal tips waarmee je flink bespaart op de printkosten. 

 

Pas de printerinstellingen aan

Voor het printen van een foto wil je natuurlijk de best mogelijke kwaliteitsinstellingen hebben, maar we durven te wedden dat dat lang niet altijd nodig is. Ticket voor een concert? Verslag dat alleen intern gedeeld wordt? Of een samenvatting voor een tentamen? Allemaal documenten die er niet tiptop uit hoeven te zien. Door documenten zwart-wit en dubbelzijdig af te drukken, merk je al snel dat de kosten voor zowel inkt als papier omlaag gaan. De meeste printers hebben bovendien een ‘snelle’ printmodus, ook wel ‘concept’ genoemd, waarbij veel minder inkt gebruikt wordt en de tekst nog steeds goed leesbaar is.

 

Sla op het juiste moment in

Van een beetje korting wordt iedereen blij, toch? Wees dus alert op speciale acties en kortingscodes en schrijf je in voor de nieuwsbrief van je favoriete webshop, zodat je daar geen aanbieding misloopt. Wanneer je de juiste cartridges voor een mooie prijs hebt gevonden, is het verstandig om direct een voorraad in te slaan. Je kunt cartridges namelijk prima een tijdje donker en koel bewaren. Als de inkt dan een keer op is, grijp je nooit mis en verwissel je razendsnel de lege cartridge.

 

Koop multipacks voor nog meer besparing

Als je toch bezig bent met inslaan, kies dan direct voor een voordeelverpakking met alle cartridges die je nodig hebt. Inkjetprinters werken namelijk met aparte cartridges voor de verschillende kleuren inkt, waardoor je vaak meerdere exemplaren tegelijk nodig hebt. Soms zijn dat vier losse cartridges: zwart, cyaan, magenta en geel. Bij andere cartridges, zoals de HP 302 cartridge, zitten de drie kleuren (cyaan, magenta en geel) in één cartridge en de zwarte inkt in een andere. Ook dan is het altijd voordeliger om een multipack te kopen, waarin zowel zwarte inkt als kleureninkt zit. Op deze manier profiteer je van nog wat extra combinatiekorting, doordat je in één keer meerdere cartridges koopt.

 

Kies voor huismerk cartridges

Laten we eerlijk zijn: als je wat geld wilt besparen, is het kopen van huismerkproducten een geweldige manier om dat te doen. Meestal smaakt of werkt het huismerk product precies hetzelfde, maar scheelt het je wel (aardig wat) in de portemonnee. Hetzelfde geldt voor inktcartridges. Voor vrijwel alle veelgebruikte A-merken, bijvoorbeeld HP cartridges of Canon cartridges, is een alternatief van een goedkoper huismerk te vinden. De goedkopere huismerk cartridges passen op dezelfde manier in je printer en je merkt het verschil dus alleen bij het afrekenen: geniaal!

Dankzij deze tips is het hopelijk duidelijk geworden dat je zonder al te veel moeite best wat kunt besparen op je printkosten, zowel bij privégebruik als op de zaak. Door de juiste keuzes te maken én goed voorbereid te zijn op speciale acties, zul je al snel zien dat printen helemaal niet zo duur hoeft te zijn. Met welke tip ga jij het eerst aan de slag?