Next Magazine
Image default
Bedrijven

Het stappenplan voor bij een stroomstoring

Het is avond en je zit lekker te koken in de keuken. Opeens valt het licht uit. Super vervelend. Het liefst is een stroomstoring zo snel mogelijk opgelost. Weet je wel wat je moet bellen of wat je moet doen bij een stroomstoring? Met dit stappenplan komt dat helemaal goed. 

Oorzaak van de stroomstoring vaststellen

Een stroomstoring kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om deze te vinden. Het kan een landelijke of regionale stroomstoring zijn, maar het kan ook aan een apparaat in huis liggen. Als eerst moet de omgeving gecontroleerd worden. Als de lampen buiten niet branden en de buren ook geen stroom hebben, kan het zijn dat het een landelijke of regionale stroomstoring is. Op dat moment is er dan niet veel meer te doen dan afwachten en het Nationale Storingsnummer bellen. Zo een storing komt meestal door defecte kabels door graafwerkzaamheden of hoogspanningsmasten die schade brengen aan kabels. Is er geen sprake van een regionale of landelijke stroming, dan is het tijd om de meterkast in te duiken. Kortsluiting en overbelasting zijn de meest voorkomende oorzaken van storing in de meterkast.

De meterkast controleren 

Dit stappenplan wordt aangeraden om te volgen als je de enige bent met een storing en basiskennis hebt over de meterkast. 

  1. Alle groepen in de meterkast uitschakelen.

  2. Aardlekschakelaar weer omhoog zetten. Als dit niet lukt, is het waarschijnlijk de aardlekschakelaar die defect is. 

  3. Als de aardlekschakelaar omhoog blijft, moeten alle stekkers uit het stopcontact. 

  4. De groepen moeten weer een voor een worden ingeschakeld. Blijft de aardlekschakelaar nog steeds ingeschakeld, dan is de oorzaak niet te vinden in de installatie. 

  5. Nu moeten alle apparaten weer worden aangesloten door de stekkers in de stopcontacten te stoppen. Dit moet per groep worden gedaan, totdat de aardlekschakelaar uitspringt. 

  6. Als de aardlekschakelaar bij een bepaald apparaat eruit valt, is de oorzaak gevonden. Het is ook een mogelijkheid dat er overbelasting is op een bepaalde groep. Dan vraagt een van de apparaten te veel vermogen.