Next Magazine
Image default
Gezondheid

Verbeter je hersenen met Lion’s Mane

Lion’s Mane zijn enorme, witte, ruige paddenstoelen die groeien in de vorm van leeuwenmanen. In Aziatische landen als China, India, Japan en Korea worden ze zowel voor culinaire als medicinale doeleinden gebruikt. Lion’s Mane kan rauw, gekookt en gedroogd gebruikt worden of geweekt worden als thee. Ze zijn heerlijk om op alle manieren te worden geconsumeerd. Veel mensen vergelijken hun smaak met krab of kreeft en beschrijven het als zeevruchten. Hun extracten worden vaak aangetroffen in vrij verkrijgbare gezondheidsproducten. Bioactieve stoffen die in Lion’s Mane worden aangetroffen, bieden vele voordelen voor het lichaam, met name de hersenen, het hart en de darmen. Twee van de beste redenen om ze te consumeren zijn dat ze dementie mogelijk kunnen voorkomen en milde symptomen van depressie en angst kunnen helpen verlichten.

Dementie voorkomen

Het functioneren van de hersenen neemt af ​​met het stijgen van de leeftijd. Dit is de reden waarom de mentale capaciteit bij veel ouderen afneemt. Het consumeren van Lion’s Mane, die hericenonen en erinacines bevatten, kan de aanmaak van hersencellen stimuleren. Lion’s mane kan ook beschermen tegen de ziekte van Alzheimer, die geheugenverlies veroorzaakt. Lion’s mane en zijn extracten verbeteren het geheugenverlies bij ratten en voorkomen neuronale schade die ontstaat door amyloïde-bèta-plaques van de ziekte van Alzheimer. Tot nu toe is er geen onderzoek gedaan naar de vraag of Lion’s Mane kan helpen bij de ziekte van Alzheimer bij mensen. Echter, het dagelijks innemen van 3 gram gepoederde Lion’s Manel gedurende vier maanden verbeterde het mentale functioneren van oudere mensen. Lion’s mane kan de gezondheid van de hersenen stimuleren door de groei van neuronen te bevorderen en aan de ziekte van Alzheimer gerelateerde schade te voorkomen. Het kan ook jongere mensen helpen om zich beter te concentreren. Daardoor kunnen ze zich meer concentreren op wat ze aan het doen zijn. Het eiwit dat Lion’s Mane bevat, zorgt voor de groei van sensorische neuronen in de hersenen. Bovendien versnelt Lion’s Mane de overdracht van signalen via de zenuwen.

Het verlichten van milde symptomen van depressie en angst

Naar schatting een derde van de volwassenen in ontwikkelde landen lijdt aan angst en depressie. Hoewel er veel factoren zijn die bijdragen aan deze problemen kan chronische ontsteking daar een van zijn. Volgens nieuwe dierstudies bevat het  extract van Lion’s Mane ontstekingsremmende eigenschappen en kan het symptomen van angst- en depressie bij muizen verminderen. In andere dierexperimenten is aangetoond dat extract van Lion’s Mane  helpt bij het vervangen van hersencellen en het versterken van de functie van de hippocampus, een hersengebied dat betrokken is bij geheugen en emotionele reacties. De vermindering van angstig en depressief gedrag bij muizen die deze extracten krijgen, wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt door een verbeterde functie van de hippocampus. Hoewel deze bevindingen bij dieren bemoedigend zijn, is er relatief weinig onderzoek bij mensen gedaan. In een kleine proef met vrouwen in de menopauze hielp het een maand lang elke dag eten van koekjes met Lion’s Mane om zelfgerapporteerde symptomen van ergernis en angst te verminderen.