Next Magazine
Image default
Gezondheid

Waarom krijg je energie van Dextrose?

Dextrose staat erom bekend dat je er directe energie van krijgt als je het inneemt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Zijn het inderdaad de druiven die als ingrediënt een rol bij de werking spelen? Omdat dextrose vaak druivensuiker wordt genoemd, zou dat een logische conclusie zijn. Maar Dextrose heeft eigenlijk niet zoveel met druiven te maken. Maar dat je er snelle energie van krijgt, net als bij caffeine, is een feit.

Wat is dextrose?

Dextrose is een suiker die gemaakt wordt uit zetmeel, dus niet uit druiven. Het meest bekend is het zetmeel uit aardappelen of mais. Tijdens het eten zet je lichaam het zetmeel om in glucose. En dat is een suiker die dextrose of druivensuiker wordt genoemd. Deze dextrose is een snelle koolhydraat, dat wil zeggen dat het snel in je lichaam opgenomen wordt en dus ook snelle energie geeft. Deze snelle afgifte van energie is de reden dat dextrose een populair supplement is onder sporters.

Is het effect van dextrose hetzelfde als caffeine?

Als je op zoek bent naar een opkikker, of snelle energie, dan zou je ook kunnen denken aan caffeine. Want ook caffeine heeft de eigenschap dat het snel in je bloed wordt opgenomen, waardoor je meer zuurstof krijgt, dat je energiek maakt. Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen dextrose en caffeine. Ten eerste kun je gevoelig voor cafeine zijn, waardoor je bijvoorbeeld moeilijk in slaap kunt komen. In dat geval kun je beter kiezen voor dextrose. Een ander verschil is dat je bij dextrose extra koolhydraten binnenkrijgt, in de vorm van suiker. Als dit niet past in je sportdieet, dan is het voedingssupplement met caffeine weer een goed alternatief. Het resultaat van dextrose en caffeine zijn dus hetzelfde, je kiest wat het best bij jou persoonlijke doelstellingen past.

Dextrose als voedingssupplement

Dextrose bevat dus koolhydraten, maar het is wel vetvrij. De koolhydraten die het heeft, zijn dan weer snel opneembaar, wat dus leidt tot een directe verhoging van je energie. Zeker als je een intensieve training hebt gehad, wat een duidelijke impact heeft gehad op je energieniveau, kun je hiermee zorgen voor direct herstel. Je bloed neemt gemakkelijker zuurstof op, waardoor het spierherstel sneller gaat en je vermoeidheid dus duidelijk afneemt.

Caffeine als voedingssupplement

Als je geen behoefte hebt aan de extra koolhydraten in je trainingsschema, maar wel behoefte hebt aan een extra boost tijdens je training, dan kies je voor caffeine als voedingssupplement. Je krijgt een opkikker, alsof je een kop koffie hebt gedronken, maar je hoeft hiervoor niet te slepen met een thermosfles. Het gemak van dit caffeine voedingssupplement is dat je het in tablet of capsule vorm kunt innemen. Deze caffeine is dus gemakkelijk mee te nemen naar de sportschool, of tijdens een sportieve wandeling en geeft je weer wat extra energie om je training vol energie uit te voeren.

Of je nu kiest voor dextrose of caffeine als voedingssupplement, let er bij beiden op dat je de dagelijks aanbevolen dosering niet overschrijdt. Zeker als je gevoelig bent voor een van de bestanddelen is dat belangrijk. Combineer deze voedingssupplementen met een gezonde en afwisselende voeding, voor optimale, sportieve resultaten.

 

Gerelateerde artikelen

Donkere Vlekken Op Huid Verwijderen

Snel afvallen met roeien en sporten

Zo kom je eenvoudig en pijnloos van je moedervlekken af