Next Magazine
Image default
Meubels

De juiste ergonomische bureaustoel kiezen

Als je op kantoor werkt breng je veel tijd door op je bureaustoel. Zitten is altijd een belastende houding die eigenlijk zo veel mogelijk vermeden moeten worden. Wij, mensen, zijn gemaakt om te bewegen, niet om te zitten. Om rugklachten te voorkomen of verergeren is het belangrijk een goede ergonomische bureaustoel te hebben die de onderrug ondersteunt en een anatomisch correcte houding bevordert.

Welke ergonomische bureaustoel is het beste?

Er zijn vele verschillende ergonomische stoelen beschikbaar. Geen enkele bureaustoel is noodzakelijkerwijs dé beste. Maar er zijn wel een aantal zaken die zeer belangrijk zijn een waaraan elke goede ergonomische bureaustoel zou moeten voldoen. Deze zaken zullen de gebruiker in staat stellen om de stoel goed te laten werken voor zijn of haar specifieke behoeften.

  • Zithoogte. De zithoogte van een bureaustoel moet gemakkelijk instelbaar zijn. Een pneumatische verstellingshendel is de eenvoudigste manier om dit te doen. Een zithoogte van ongeveer 40 tot 55 cm zou voor de meeste mensen geschikt moeten zijn. Zorg dat je voeten plat op de vloer staan, de hoek tussen de dijen en je bovenlichaam iets groter is dan 90 graden, en je armen in een hoek van 90 graden ondersteund worden door de hoogte van het bureau. Een van de voordelen van zit-sta bureau is dat verschillende personen altijd de juiste hoogte van hun bureau kunnen instellen. Zowel voor staand als zittend werk. 
  • Breedte en diepte van de zitting. De bureaustoel moet voldoende breed en diep zijn om een comfortabele ondersteuning te bieden. Een breedte tussen 42 en 50 centimeter is gebruikelijk. De diepte van het zitvlak moet zo groot zijn dat de gebruiker met zijn of haar rug tegen de rugleuning van de ergonomische bureaustoel kan zitten. Tussen de zitting van de stoel en de knieholte moet een kleine vuistruimte (ongeveer 4 centimeter) vrije ruimte zijn zodat de doorbloeding niet wordt afgekneld. De voorwaartse of achterwaartse kanteling van de stoel moet instelbaar zijn.
  • Lendensteun. Ondersteuning van de onderrug is erg belangrijk bij een goede ergonomische stoel. Je wervelkolom heeft een natuurlijke kromming die loopt zoals een “S”. Als je langdurig zit zonder ondersteuning van deze natuurlijke kromming kan dit aanleiding geven tot rugklachten. Een ergonomische stoel moet een verstelbare lendensteun hebben. De beste bureaustoelen hebben bijvoorbeeld een opblaasbare lendensteun die uiteraard ook in hoogte regelbaar is. Zo heb je controle over zowel de hoogte als de diepte. Enkel zo krijgt elke gebruiker de juiste steun om de natuurlijke kromming van zijn onderrug te ondersteunen.
  • Rugleuning. De rugleuning van een ergonomische bureaustoel is ongeveer 30 tot 50 cm breed zijn. Als de rugleuning gescheiden is van de zitting, moet hij in hoogte en hoek verstelbaar zijn. Hij moet de natuurlijke kromming van de wervelkolom ondersteunen, met speciale aandacht voor een goede ondersteuning van de lenden. Als de bureaustoel de zitting en rugleuning als één geheel heeft, moet de rugleuning naar voor en naar achter kunnen inclineren, met een vergrendelingsmechanisme om te voorkomen dat hij te ver naar achteren gaat als de gebruiker de juiste hoek heeft bepaald.
  • Materiaal van de zitting. Het materiaal van de zitting en rugleuning van de bureaustoel moet voldoende comfort bieden om langere tijd te zitten. Goedkope bureaustoelen zijn gemaakt uit materiaal dat snel inzakt waardoor het zitcomfort snel minder aangenaam wordt. Een textielstof die ademt is te verkiezen boven een harder oppervlak.
  • Armleuningen. De armleuningen van de bureaustoel moeten verstelbaar zijn. Ze moeten je armen comfortabel laten rusten en je schouders ontspannen. De ellebogen en onderarmen moeten licht rusten en de onderarm mag tijdens het typen niet op de armleuning liggen.
  • Bewegen. Elke ergonomische stoel moet gemakkelijk kunnen bewegen. Zitten is eigenlijk niet goed. Bewegen is wel goed. Een goede werkstoel zal je stimuleren om te bewegen. Zo kan het een zitbal-mechanisme, kan het zitvlak naar voor kantelen of heeft het een schommelfunctie.

Een geschikte bureaustoel vinden begint bij je correct te informeren. Laat je niet verleiden door mooie plaatjes en mooie woorden. Zoek zelf even uit waaraan een goede bureaustoel voldoet en maakt een goede keuze.