Next Magazine
Image default
Sport

Dagje meerval vissen

Na vele jaren vissen en veel landen gezien te hebben om karper te vangen, werd de wens om eens een grote meerval te vangen steeds groter. Op verschillende beurzen worden mooie films gepresenteerd van ruwe omgevingen en prachtig water. Daar waar enorme meervallen huizen en klaarblijkelijk vangbaar zijn. Dat wil ik ook eens meemaken. Na vele jaren treuzelen wordt eindelijk een eerste trip gepland tijdens een zomervakantie met vrienden. Tijdens deze vakantie zouden we enkele dagen aan het water bivakkeren en proberen een meerval te strikken. Met de zwaarte karperhengel in het arsenaal wordt gevist. 

Om de meerval te lokken wordt overal geschreven dat dit het makkelijkst gaat door veel voer met vismeel te brengen. Zo gaat er dan ook een paar kilo pellets en vismeel boilies over de stek. Door stroming zal een deel hiervan weg stromen, maar hopelijk zal een deel blijven liggen in de kuil die onder het talud gevonden is met de Deeper. Helaas blijkt het meegenomen duidelijk te ligt waardoor we ook de ervaring meekrijgen van een Italiaanse hengelsport winkel. Met een zwaar stuk lood op de kop getikt kunnen we dan toch weer naar de waterkant. Daar kan nog net met een onderhandse worp de stek bereikt worden en dan kan het wachten beginnen. De hengel staat hierbij recht omhoog in de steun om zo min mogelijk vislijn in het water te houden. 

Het duurt lang voordat een eerste teken van leven te zien is. De top gaat steeds dieper doorhangen en springt dan opeens terug. Het lijkt alsof er een grote vis tegen de lijn gezwommen is, en vervolgens los schiet. Dit tafereel volgt een keer of vier, waarna de hengel opeens compleet dubbelklapt. De molen schreeuwt het uit en kan nog net de hengel uit de steun halen. Met twee handen moet de hengel en slip worden vastgehouden, om te voorkomen dat deze te water gaat. De eerste minuut heb ik niks, maar dan ook niks, in te brengen. De tegenstander is blijkbaar ook niet onder de indruk en zeker in de stroming is het lastig om vat te krijgen op de vis. Pas na een minuut of 15 lijk ik meer in controle te komen. Uiteindelijk 25 minuten later kan er met verzuurde handen een meerval van dik 180cm aan de oppervlakte worden gepakt. Wat een eerste ervaring is dat!

https://www.sportvisgigant.nl/