Next Magazine
Image default
Sport

Voeding & Sport: de opleiding voor iedere personal trainer

Sport en voeding zijn twee handen op één buik. Letterlijk. Goede voeding zorgt niet alleen voor een gezonde darmflora, maar heeft ook een duurzame verbetering van de sportprestaties tot gevolg. Het één kan niet zonder het ander. Professionele atleten weten dit al wel langer – maar ook voor de normale sporters begint het besef langzamerhand door te dringen. Dieet en beweging dienen goed op elkaar afgestemd te worden. En iedere serieuze personal trainer dient er in zijn werk rekening mee te houden.

Niet alleen de buitenkant telt

Mooie buikspieren, of een stel gespierde biceps, is natuurlijk het streven waard. Geen wonder dat iedere dag miljoenen Nederlanders een sport beoefenen. Tienduizenden van hen maken ook nog eens gebruik van een personal trainer – om zich er van te verzekeren dat hun activiteiten ook het gewenste effect hebben. Dat is allang niet meer alleen het oppeppen en aanmoedigen terwijl de pupil gewichten heft of sprintjes trekt. Zulke clichébeelden van de personal trainer gaan niet meer op. Tegenwoordig is het een serieus vak, waar ook de nodige training en opleiding aan vooraf gaat. En dus niet alleen op het gebied van sport, maar ook van voeding. De buitenkant is mooi, maar als de binnenkant niet wordt meegenomen, is het effect vaak maar van korte duur. Een opleiding sport en voeding is dus een echte must voor personal trainers. Steeds meer klanten kijken ook naar de achtergrond van een personal trainer, dus bepaalde certificaten of diploma’s is een pre. 

Sporten

Een leven lang leren

Net zoals iedere gezondheidsexpert profiteert de personal trainer van doorlopend onderzoek naar levensstijl en gezondheid. In Nederland alleen al verschijnen jaarlijks talloze (vak)artikelen over het thema, en gezaghebbende publicaties uit het buitenland zijn nog talrijker. Zulke artikelen kunnen inzoomen op de rol van koffie of chocola in ons dieet (altijd populair leesvoer), maar ze kunnen ook gaan over het gebruik van voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, of het ontwikkelen van gezonde darmflora. Vooral dat laatste is erg belangrijk. Meer dan een miljoen Nederlanders hebben jaarlijks last van terugkerende (vaak chronische) darmklachten. Onder zulke omstandigheden ook nog eens sporten is nagenoeg onmogelijk. Voor een personal trainer die zich richt op het bereiken van een duurzaam pad naar een gezonde (en actieve) levensstijl, is voeding dan ook van het grootste belang. Kortlopende maar effectieve trainingen om je kennis bij te spijkeren zijn dan ook erg populair bij personal trainers. Zo blijf je op de hoogte van relevant onderzoek, en kun je nieuwe technieken en weetjes toepassen bij je eigen cliënten. Kennis is daarbij dus de kern naar een gezond lichaam. Net zoals voeding de basis legt voor een dikke biceps.

Wil jij je onderscheiden? 

Ben jij overtuigd en wil je ook meer weten over sport en voeding? Dan is het een aanrader op een sport en voeding opleiding te volgen bij Sport-People. Dit is een sportonderwijsaanbieder die naast sport en voeding veel deskundige in dienst heeft op het gebied van personal training en fitness. Naast de sport en voeding opleiding kun je hier ook nog andere opleidingen volgen om je te specialiseren als personal trainer.