Next Magazine
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe maak je de perfecte Stenen Barbeque: Stap voor stap gids

Voor de perfecte zomerbarbecue hoeft u niet verder te zoeken dan een stenen barbecue! Het is niet alleen een eenvoudige en kosteneffectieve manier om buiten te koken, maar het kan ook worden gebruikt om heerlijke gerechten met een rooksmaak te maken waar uw gasten dol op zullen zijn. In deze stap-voor-stap gids leert u hoe u de perfecte stenen barbecue maakt, van het kiezen van de juiste materialen tot het beheersen van de techniek. Leer hoe u de perfecte steenbarbecue maakt voor uw volgende zomerbijeenkomst en maak indruk op uw gasten met uw grilltalent!

 

 

Welke materialen zijn er nodig om een stenen barbecue te bouwen?

Er zijn twee belangrijke materialen die essentieel zijn voor het bouwen van een stenen barbecue: de steen en de bakstenen. De steen voorziet de barbecue grill van een duurzaam, langdurig oppervlak waar voedsel mooi kan worden gegrild, terwijl de bakstenen worden geplaatst op de zijkanten van de grill om voldoende bescherming te bieden tegen de vlammen die worden gebruikt om het voedsel te koken. Er zijn veel verschillende soorten stenen die kunnen worden gebruikt om een barbecue te bouwen en welk type je kiest zal afhangen van welke kenmerken je zou willen dat het hebben. Enkele van de meest voorkomende stenen gebruikt om barbecues te bouwen zijn graniet, zandsteen, kalksteen en speksteen. Hoewel deze materialen allemaal geweldig zijn om mee te koken, zijn speksteen en zandsteen iets vergevingsgezinder en vetvrij, waardoor ze een betere optie kunnen zijn voor wie niet veel ervaring heeft. Een ander belangrijk materiaal om in gedachten te houden bij het bouwen van een barbecue is de bakstenen die u zult gebruiken om de zijkanten van de grill te blokkeren. Deze stenen moeten worden gemaakt van onbrandbare materialen, zoals klei of beton.

 

De stenen barbecue opzetten

Voordat u begint met het opbouwen van uw barbecue, moet u uw oppervlak voorbereiden door het grondig schoon te maken. Als u een betonnen plaat gebruikt, moet u ervoor zorgen dat u stof en puin verwijdert en de plaat afdicht met een waterdichte verzegeling. Als u een natuurstenen oppervlak gebruikt, schrobt u het schoon met water en zeep en laat u het aan de lucht drogen voordat u verder gaat met de volgende stappen. Zodra het oppervlak is schoon en droog, kunt u beginnen met het opzetten van uw stenen barbecue door eerst het markeren van de afmetingen van de grill die u bouwt, evenals het markeren van waar de gaten voor de grill roosters zal worden gevestigd. Nadat u hebt gemarkeerd de afmetingen, kunt u gebruik maken van een metselwerk boor om de gaten voor de grill roosters te maken, maar ook gaten voor de bakstenen die zullen worden gebruikt om de zijkanten te blokkeren. Vervolgens kunt u beginnen met de bouw van de barbecue. De eerste stap is het plaatsen van de grillroosters over de gaten in het oppervlak, gevolgd door de bakstenen aan de zijkanten. Vervolgens kunt u de stenen op de barbecue leggen, maar zorg ervoor dat u de grotere stukken steen voor de boven- en onderlaag laat liggen.

 

De grill voorbereiden

Zodra u klaar bent met het bouwen van uw barbecue, kunt u beginnen met het proces van het voorbereiden van de grill voor het koken. Plaats eerst de grillroosters over de gaten die je gemaakt hebt bij het voorbereiden van de barbecue. Leg vervolgens een paar vellen krantenpapier of een paar vellen papieren handdoeken over de grillroosters om overtollig vet op te vangen dat tijdens het koken van het voedsel druipt. Nadat het grilloppervlak is voorbereid, kunt u beginnen met het aansteken van het vuur. De beste manier om dit te doen is een methode die bekend staat als de Texas-kruk, waarbij een klein deel van de houtskool wordt aangestoken door ervoor te zorgen dat het volledig bedekt is met briketten of houtsnippers. Zodra dit deel van de houtskool volledig is aangestoken, plaatst u het bovenop de rest van de houtskool die in de barbecue zit, zodat de vlammen langzaam doven.

 

De stenen rangschikken

Als u de stenen op uw barbecue schikt, is het belangrijk in gedachten te houden dat er verschillende kookprincipes zijn waarmee u rekening moet houden op basis van de plaats van de stenen op het rooster. Dit zal ervoor zorgen dat het eten van uw gasten gelijkmatig en op de gewenste gaarheid wordt bereid. Ten eerste zullen de stenen die het dichtst bij de grillroosters liggen het heetst zijn, wat ideaal is voor het aanbraden van voedsel zoals steaks, hamburgers of vis die u graag een mooie, knapperige korst aan de buitenkant wilt hebben en doorbakken aan de binnenkant. De stenen in het midden van de grill moeten koeler zijn en kunnen worden gebruikt voor het bereiden van voedsel zoals groenten en schaaldieren, die een lagere temperatuur nodig hebben om door te koken zonder te verbranden. De stenen helemaal bovenaan de barbecue zijn het koelst en kunnen worden gebruikt om voedsel te bereiden dat wat tijd nodig heeft, zoals taarten of gebakken aardappelen, zonder dat ze uitdrogen.

 

Principes van warmteverdeling

Als u de stenen op uw barbecue legt, moet u rekening houden met de principes van de warmteverdeling, dat zijn de methoden om de hitte die van het rooster komt gelijkmatig over het grilloppervlak te verdelen. Als de stenen in de juiste positie zijn geplaatst, zal er een kleine opening zijn tussen de stenen en het grilloppervlak, die fungeert als een barrière tussen de grill en het voedsel dat wordt bereid. Dit is belangrijk omdat het risico dat het voedsel op het rooster verbrandt, wordt beperkt. De principes van warmteverdeling omvatten directe, indirecte en gecombineerde kookmethodes. Bij de directe methode wordt het voedsel op een rooster gelegd dat direct boven de kolen of het hout is geplaatst. Bij de indirecte methode wordt het voedsel op een rooster gelegd dat zich niet direct boven de kolen of het hout bevindt. Bij de combinatiemethode gebruikt u voor bepaalde recepten zowel de directe als de indirecte methode.

 

Kooktechnieken

Nu u uw barbecue hebt gebouwd en vertrouwd bent met de verschillende manieren van koken op een stenen barbecue, is het tijd om het uit te proberen met enkele recepten! Een van de makkelijkste en lekkerste gerechten die je op een barbecue kunt maken is een pizza. Om een pizza op een stenen barbecue te maken, verwarm je eerst de grill of barbecue voor, zodat het oppervlak goed heet is voordat je begint te koken. Na het voorverwarmen van de barbecue kun je beginnen met het maken van het pizzadeeg, met de hand of in een mixer. Terwijl het deeg rijst, kun je beginnen met het voorbereiden van de toppings voor de pizza. Als het deeg klaar is, kunt u het uitrollen en met een pizzaplaat of bakpapier voorzichtig op de grill leggen. Na een paar minuten, als de bodem van de pizza volledig gebakken is, kunt u het bakpapier of de pizzaplaat verwijderen, de pizza omdraaien en de toppings en kaas toevoegen. Leg de pizza dan terug op de barbecue en laat hem bakken tot de kaas gesmolten is en de pizza helemaal doorbakken is. Je kunt burgers maken op een stenen barbecue door pasteitjes te vormen, ze te grillen op een grill of pan en ze dan over te leggen op de barbecue als ze lekker geroosterd zijn aan de buitenkant. U kunt ook groenten grillen, zoals maïskolven, aardappelen, pompoenen en asperges, om er maar een paar te noemen.

 

Tips voor reiniging en onderhoud

Als u klaar bent met uw maaltijd op de barbecue, moet u hem goed schoonmaken en onderhouden, zodat u hem nog vele jaren kunt gebruiken. Laat de barbecue eerst volledig afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Als de barbecue is afgekoeld, kunt u met een staalborstel overtollig voedsel of vuil van de grillroosters en stenen verwijderen. Borstel vervolgens de stenen met een schone, vochtige doek om al het overgebleven vuil te verwijderen en ze weer mooi glanzend te maken. Tot slot kunt u de stenen volledig laten drogen voordat u ze opbergt. Als je de grillroosters schoonmaakt, kun je ze met de hand afwassen of in de vaatwasser stoppen, waarbij je ervoor zorgt dat ze op het bovenste rek staan. Het is ook belangrijk om de barbecue afgedekt te houden als hij niet in gebruik is om te voorkomen dat er stof en vuil op komt en om hem goed te beschermen.

 

Veiligheidsoverwegingen

Bij het bouwen van een stenen barbecue is het belangrijk om alle veiligheidsmaatregelen te volgen om ervoor te zorgen dat u en uw gasten veilig zijn tijdens het koken. Zorg er ten eerste voor dat je tijdens het bouwen van de barbecue voldoende beschermende kleding draagt, zoals stevige schoenen, een lange broek, een shirt met lange mouwen, handschoenen en een gezichtsmasker of -bril om te voorkomen dat je je snijdt aan de stenen of het steenstof. Vervolgens wil je er ook voor zorgen dat de omgeving van de barbecue vrij is van brandbare materialen en voorwerpen, zoals planten, buitenmeubilair, speelgoed en nog veel meer. Bovendien wilt u ervoor zorgen dat u een barbecue van de juiste grootte gebruikt voor het aantal mensen dat gaat koken en dat de barbecue minstens drie meter verwijderd is van brandbare voorwerpen of materialen, zoals bomen, houten schuttingen en houten vlonders.

 

https://www.leefinjetuin.nl/blogs/slim-bestraten