Next Magazine
Image default
Zorg

Is ACT effectief tegen trauma's

Op welke manier kan ACT coaching helpen bij een trauma

ACT is een vorm van therapie die steeds populairder wordt. ACT verschilt sterk van bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie. Want bij ACT draait het niet om het veranderen van gedragingen, het gaat om het vinden van jouw waarden en het leven naar deze waarden.

Bij een trauma kan ACT dan ook heel effectief zijn, want ondanks een trauma kan jou leven nog steeds heel betekenisvol zijn. ACT kan je helpen dit weer te ontdekken.

Een trauma is niet zomaar verholpen met ACT

ACT bij een trauma is dus niet gericht op het wegpoetsen van het trauma. Bij een trauma heb je waarschijnlijk al trauma-therapie of EMDR toegepast. Dit zijn therapieën die gericht zijn op het verwerken van het trauma. Dit kan heel effectief zijn, maar het is niet altijd een goede oplossing. Sommige sporen blijven altijd aanwezig.

Met ACT gaan we dan ook niet proberen het trauma te verwerken. We gaan proberen te zorgen voor een betekenisvol leven, ondanks het trauma. Dat betekent dat je jouw leven gaat leven op zo’n manier, dat je zo min mogelijk wordt beperkt door het trauma.

Soms is leren omgaan met iets een betere optie dan het verwerken van iets

Sommige dingen zijn gewoon heel heftig. Zwaar geweld of een groot verlies zijn niet zomaar een plekje te geven. Maar ze hoeven ook jouw leven niet te beïnvloeden. Met ACT onderzoeken we de invloed van het trauma op jouw leven en we gaan deze invloed beperken.

Jij krijgt weer de controle, waardoor het trauma minder invloed heeft. Het is er nog wel, maar je hebt er veel minder last van. ACT helpt je te leven naar wat voor jou belangrijk is, zodat jij een betekenisvol leven hebt.

https://actceptatie.nl/