Next Magazine
Image default
Aanbiedingen

Wanneer aanhangwagen verzekeren

Is het verplicht om een aanhanger te verzekeren? Het antwoord is nee, je hoeft een aanhanger niet te verzekeren. Maar wanneer is een aanhangwagen wel verzekerd? Een aanhangwagen is standaard meeverzekerd met het trekkende voertuig. Een aanhanger is alleen meeverzekerd met het trekkende voertuig als de aanhanger aangekoppeld is. Is het dan nog wel nodig om een aanhanger extra te verzekeren? Dat ligt totaal aan jezelf of je dit wel of niet nodig vindt. 

APK aanhanger

Aanhangers met een bruto laadvermogen van 3500 kg of minder zijn niet APK plichtig. Aanhangwagens met een bruto laadvermogen hoger dan 3500 kg zijn wel verplicht om APK gekeurd te worden. Voor dit type aanhangwagens geldt hetzelfde als bij auto’s heb je geen geldige APK dan mag je niet met dit voertuig de openbare weg op. 

Aanhangwagen verzekeren zakelijk

Een zakelijke aanhangwagenverzekering is anders als een normale verzekering. Zo zijn de voorwaarden en de dingen waarvoor je de aanhanger kan verzekeren anders. Bijvoorbeeld kan je een aanhangwagen niet verzekeren tijdens verhuur of tijdens schade wat door opzet gedaan is. Maar wel zijn de accessoires standaard meeverzekerd. 

Is een aanhangwagenverzekering verplicht?

Voor aanhangwagens geldt geen verzekeringsplicht terwijl je wel de openbare weg op gaat met je aanhangwagen. Mocht je tijdens het rijden schade maken door je aanhanger dan is je aanhanger verzekerd zoals het trekkende voertuig. De plicht om te verzekeren geldt voor gemotoriseerde voertuigen, aanhangwagens hebben geen eigen motor en vallen hier dus niet onder. 

Waarvoor een aanhanger verzekeren?

Zoals je weet is het verzekeren van je aanhangwagen dus niet verplicht. Toch kan dit erg slim zijn om wel te doen. Een aanhangwagen die niet is aangekoppeld is namelijk helemaal niet verzekerd. Je kan bijvoorbeeld je aanhangwagen verzekeren tegen diefstal. Diefstal komt helaas vaak voor bij aanhangwagens, zeker bij de ongeremde types zonder een eigen kenteken. Een aanhanger beveiligen is dus erg belangrijk. Verder kan je je ook laten verzekeren voor de volgende dingen:

  • Schade door brand

  • Schade door bliksem

  • Schade door kortsluiting

  • Schade door de lading (niet de lading zelf)

  • Eigen gebrek

  • Schade door inbraak

Het is natuurlijk zonde om je aanhangwagen voor onnodige dingen te verzekeren, maar je weet maar nooit wat er gaat gebeuren. Je kan dus maar beter goed voorbereid zijn zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan.

Moet je een aanhanger met kenteken verzekeren?

Er is geen type aanhanger waarvoor een verzekering verplicht is. Dus ook de aanhangwagens met een eigen kenteken hoeven niet worden verzekerd. Ook de aanhangwagens met een eigen kenteken zijn mee verzekerd met het trekkende voertuig. 

 

Het SCM keurmerk

Wanneer je een aanhangwagen wil verzekeren tegen diefstal dan is er een grote kans dat je een aanhangwagen moet beveiligen met een slot die SCM gekeurd is. Waarom is zo’n slot dan nodig? Het SCM keurmerk is van een groep verzekeraars en deze verzekeraars verplichten een SCM gekeurd slot bij het verzekeren van je aanhanger tegen diefstal. De reden hiervan is dat uit onderzoek gekomen is dat bij het gebruik van deze sloten het aantal diefstal gevallen afgenomen is.

 

https://www.aanhangwagendirect.nl/