Next Magazine
Image default
Beauty en verzorging

Tips bij het kopen van een hamamdoek

 

Of u nou regelmatig de sauna bezoekt of een echte reisliefhebber bent, een hamamdoek mag niet in uw kast, koffer of backpack ontbreken. Een hamamdoek is lichtgewicht, zacht, compact en droogt snel. Toch zijn er verschillen tussen hamamdoeken en daarom is het belangrijk om te weten waar u op moet letten bij de aanschaf van zo’n fijne traditionele Turkse handdoek. Hieronder geven wij van Xziir u daarom 5 tips om rekening mee te houden wanneer u een hamamdoek gaat kopen.

1. Het materiaal van de hamamdoek

De meeste hamamdoeken zijn gemaakt van katoen, maar er zijn ook varianten in bamboe, linnen, zijde of polyester. Die laatste zouden wij persoonlijk niet aanraden, omdat dit geen natuurlijk materiaal is en ook niet fijn aanvoelt.

Zijde is erg kwetsbaar en mag alleen met de hand worden gewassen. Wilt u dus een doek die naast mooi en zacht ook nog eens praktisch is? Dan valt zijde af.

Linnen absorbeert en ventileert, en heeft tevens een antibacteriële werking. Een nadeel van dit materiaal is echter dat het enorm kreukt. Wanneer u dus liever niet op kreukels wilt liggen, blijven bamboe en katoen over.

Een bamboe-hamamdoek kan echter nooit van 100% bamboe worden gemaakt en wordt daarom altijd gemengd met katoen. Bamboe-hamamdoeken zijn milieuvriendelijk, zijdezacht en werken antibacterieel. Bovendien neemt bamboe beter vocht op dan katoen. Vanwege deze voordelen is een bamboe hamamdoek vaak iets duurder dan een hamamdoek van katoen.

Heeft u een iets kleiner budget? Dan verkopen wij in onze shop uitstekende katoenen hamamdoeken als alternatief. Deze zijn goedkoop, sterk en voor verschillende doeleinden te gebruiken.

2. Kwaliteit boven kwantiteit

Het gewicht, en hoe dicht en met welke garen de stof de geweven is, bepaalt de kwaliteit van een hamamdoek. Een hogere kwaliteit zorgt bij het afdrogen voor een comfortabeler gevoel. Daarnaast wordt vocht door een goede hamamdoek beter geabsorbeerd. Bovendien slijt een doek van hoge kwaliteit niet snel, waardoor u er uiteindelijk langer plezier van heeft. Écht goedkope doeken worden vaak snel dun en drogen na verloop van tijd minder goed.

3. Het formaat van de doek

In de meeste gevallen is een hamamdoek bedoeld om erop te liggen. In dat geval dient hij natuurlijk lang en breed genoeg te zijn. In veel gevallen krimpt een hamamdoek in de was, dus koop hem liever wat te lang dan precies op maat. Vooral op het strand kan het erg vervelend zijn wanneer de ‘handdoek’ te klein is.

4. De mooiste kleur

Het is natuurlijk heel fijn dat hamamdoeken heel praktisch zijn, maar het oog wil ook wat. Hamamdoeken zijn er in verschillende kleuren en prints. Houdt u van neutraal? Kies dan een effen kleur. Heeft u liever iets unieks of misschien zelfs gewaagd? Ga dan voor een mooie print. Dit laatste is sowieso handig wanneer u regelmatig op een plek komt waar veel mensen een handdoek of hamamdoek meenemen, zoals de sauna of het strand. Zo kunt u zich niet gauw vergissen in welke hamamdoek van u is.

5. De prijs van de hamamdoek

Ten slotte is natuurlijk de prijs niet geheel onbelangrijk. Bepaal van tevoren voor uzelf een budget. Hamamdoeken kunnen sterk in prijs verschillen. Uiteraard is dit afhankelijk van het materiaal en van het formaat. In onze shop vindt u hamamdoeken in verschillende prijscategoriën. Voor ieder wat wils.

Heeft u vragen of wilt u graag hulp bij uw keuze, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!

https://xziir.nl/nl/