Next Magazine
Image default
Bedrijven

De 5 belangrijkste tips bij het scheiden van bedrijfsafval

De laatste jaren wordt er steeds beter omgegaan met bedrijfsafval. Het wordt niet meer klakkeloos op een grote hoop gegooid, maar mensen scheiden het afval zo veel mogelijk. Toch gaat het nog niet altijd even makkelijk. Daarom vind je hieronder de 5 belangrijkste tips bij het scheiden van afval.

Tip 1: maak goed duidelijk welk afval in welke container moet

Het is belangrijk om op elke container goed aan te geven welke soort afval erin moet. Dit kun je doen door middel van bordjes. En aangezien mensen vaak niet weten wat nu precies tot plastic behoort en wat tot restafval, bijvoorbeeld, kun je op de bordjes ook een overzicht maken van wat er wel en niet in de container mag. Uiteraard is het ook van belang om genoeg rolcontainers te huren, zodat bedrijfsafval bij de bron gescheiden kan worden en er altijd genoeg ruimte is om afval weg te gooien.

Tip 2: maak een gft-container

Bij veel bedrijven wordt afval netjes gescheiden, maar ontbreekt er een gft-container. Dit komt omdat mensen gft-afval vaak verwarren met restafval en dus hun fruit bij het restafval gooien. Dit is zonde aangezien het gft-afval dan onnodig verbrand wordt. Echter is het scheiden van gft-afval alleen noodzakelijk bij grote bedrijven, omdat er anders te weinig van is.

Tip 3: scheid PMD-verpakkingen

PMD-verpakkingen staat voor plastic-, metaal- en drankverpakkingen. Het gekke is dat deze thuis meestal wel worden gescheiden, maar niet op kantoor. Toch is het aan te raden om dit wel te doen, aangezien dit afval goed recyclebaar is. Bovendien is het goedkoper om af te voeren dan restafval. Zo haal je er als bedrijf ook voordeel uit.

Tip 4: voorkom vervuiling

Hoewel pizzadozen en frietbakjes gemaakt zijn van respectievelijk karton en plastic, kun je deze beter niet bij het papieren of plastic afval gooien. Dit komt omdat deze verpakkingen vette voedselresten bevatten, waardoor deze verpakkingen niet meer kunnen worden gerecycled. Hetzelfde geldt wanneer je plastic bij gft-afval gooit of vloeibare producten bij het papieren of plastic afval dumpt.

Tip 5: maak een aparte afvalbak voor koffiebekers

De koffie-to-go-bekers hebben dan wel een kartonnen buitenkant; dit wil niet zeggen dat deze ook in de papierbak moeten weggegooid. Integendeel. De bekers hebben namelijk een geplastificeerde binnenkant. Maar ook in de plastic container mag je deze niet gooien. Schaf daarom een aparte afvalbak aan voor de koffiebekers, zodat zowel het karton als polyethyleen kan worden gerecycled.