Next Magazine
Image default
Bedrijven

Kun je een huis kopen als je BKR-geregistreerd bent?

Bij de aankoop van een huis hebben de meeste mensen een hypotheek nodig, om de financiering rond te krijgen. Voor deze financiering zijn een hoop regels, waar jij als nemer van de hypotheek aan moet voldoen. Vaak denken mensen dat je geen hypotheek kunt krijgen indien je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd bent. Een huis kopen met BKR is echter zeker mogelijk.

Wanneer heb je een BKR-registratie?

Er zijn verschillende vereisten om geregistreerd te worden bij het BKR. Indien je een mobiel abonnement hebt afgesloten, die een paar tientjes in de maand kost, dan wordt je al geregistreerd. Hierbij moet vermeld worden dat het enkel voor mobiele telefoons geldt, die een waarde van 250 euro of meer hebben. Leningen vanaf 250 euro komen namelijk in het register. Ook bij het leasen van een auto wordt je geregistreerd.

Een studieschuld wordt niet geregistreerd door het BKR. Wel is het verstandig om alle niet-geregistreerde leningen in kaart te brengen, zodat je deze aan de hypotheekadviseur kunt geven. Via de website van het BKR kun je vinden welke leningen wel en niet tellen voor de registratie. Ondanks dat sommige leningen niet voor de BKR gelden, moet je ze namelijk wel opgeven bij de aanvraag van een hypotheek met BKR.

Wat zijn de gevolgen van een BKR-registratie?

Een BKR-registratie hoeft geen nadelige gevolgen voor jou te hebben. Een huis kopen met BKR is mogelijk, indien je goed financieel gedrag vertoont. Het BKR kijkt noteert namelijk of je aan je betaalverplichtingen voldoet. Ook na het aflossen van je leningen sta je nog geregistreerd. Nadat je volledig hebt afgelost, sta je voor 5 jaar in het register. Echter kunnen instanties hierdoor zien dat jij in staat bent om schulden af te betalen, wat een positief signaal is voor de hypotheekverstrekker.