Next Magazine
Image default
Bedrijven

Paard

De meeste ruiters hebben een grote liefde voor paarden. Niet iedereen heeft echter een groot genoege tuin om ook daadwerkelijk paarden te hebben. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor, zodat je alsnog je eigen paard kan hebben. Voordat je die keuze kan maken zijn er wel een paar punten waar je rekening mee moet houden. Het aanschaffen van een dier is namelijk niet niks. Het is een grote verantwoordelijkheid die je bij je moet dragen. Dan is het bij een paard ook nog eens dat je hem niet mee kan nemen naar huis. Het hebben van een paard is heel anders dan het hebben van een huisdier.

Verblijfplaats

Wanneer je zelf geen ruimte hebt moet je op zoek naar een goede verblijfplaats voor je toekomstige paard. Dit kan vaak bij manages maar je kan ook op zoek naar een stuk grond waar je eventueel een stal kan bouwen. zoek iets bij je in de buurt, zodat je niet te ver hoeft te reizen. Daarbij is het ook belangrijk dat je paard genoeg ruimte heeft om zowel binnen als buiten te kunnen bewegen. Vaak houdt dit in dat er een ruim weiland bij moet zitten waar ze overdag kunnen grazen en in de avond terug in hun stal gaan. Ook een binnenbak is geen overbodige luxe.

Gedrag

Het zal vast niet nieuw komen dat paarden heel veel energie hebben en daardoor ook veel beweging nodig hebben. Daarbij houden ze van frisse lucht en gezelschap. Paarden kunnen namelijk moeilijk alleen blijven. Hierdoor is het een voordeel als je voor een manege gaat. Vanwege hun energie is het aan te raden om je paard minimaal twee keer per dag naar buiten te laten maar het liefst een keer per dag voor een langere tijd. Dit kan bijvoorbeeld in het weiland, waar ze kunnen galopperen en rollen. Probeer 1 uur per dag te trainen met je paard. Dit kan door te logeren maar ook natuurlijk door te paardrijden. Wanneer je paard een lange tijd op stal heeft gestaan kan het voorkomen dat ze door hun energie wat agressiever kunnen reageren. Hierdoor is het belangrijk dat je altijd goede bescherming draagt. Denk hierbij aan een cap, de juiste kleding, paardrijschoenen en eventueel een romp bescherming. Om ook het paard niet te belasten kan je een opstapkrukje paard aanschaffen om op je paard te komen.

Vacht

Buiten het aantal uren dat je paard aandacht nodig heeft, heeft je paard ook aandacht nodig voor zijn of haar vacht en verzorging. Alleen met wat eten en drinken heb je dus niet genoeg. Zo moet je paard minimaal na elke rij burt geborsteld worden en het liefst ook ervoor. Wanneer je paard hoeven heeft moeten ook deze voor en na de rij burt gecontroleerd en geschoond worden. Een paard kan namelijk heel veel last krijgen als dit niet gebeurt. In het voorjaar, voordat de zomer begint kan je er voor kiezen om je paard te scheren. Hiervoor is er een speciale scheermachine voor paarden zodat het niet te kort wordt en je het paard ook niet bezeert.