Next Magazine
Image default
Gezondheid

Een kunstgebit, wat komt er bij kijken?

Bij een kunstgebit denken we al gauw aan ouderen, maar niets is vandaag de dag minder waar. Als je, door wat voor reden dan ook, enkele tanden mist of je niet langer gelukkig wordt van je eigen gebit, is een kunstgebit hét antwoord voor jong en oud. Denk jij er ook aan en weet je niet goed wat er allemaal bij komt kijken? Lees dan vooral dit artikel voor de basisinformatie. Geef jezelf weer een zelfverzekerde lach op je gezicht!

Een kunstgebit, voor wie?

Nogmaals, een kunstgebit is echt niet meer alleen voor de ouderen onder ons. Het kan zijn dat je al van jongs af aan een slecht gebit hebt, of je bent door een noodlottig ongeval (een aantal) tanden of kiezen verloren. Een kunstgebit is de oplossing voor mensen die zich niet meer zelfverzekerd voelen of door een slecht gebit niet meer kunnen doen wat zij normaal dagelijks doen. Het maakt niet uit wat de oorzaak is, er zijn mogelijkheden genoeg!

Een kunstgebit, voor het gehele gebit?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt kiezen voor een gehele of een gedeeltelijke prothese, of voor een klikgebit. Er zijn verschillende mogelijkheden voor je gehele gebit of voor enkele tanden of kiezen. Ook zijn er verschillende mogelijkheden voor kunstgebitten die je gehemelte wel of niet bedekken. Het verschilt per gebit, maar je kunt hierbij kiezen voor een roze kunststof plaatje of een metalen frame. Gedeeltelijke prothesen kan je volledig uit je mond nemen, maar bij een prothese met implantaten is uitname van een kunstgebit niet mogelijk. 

Een kunstgebit, je tanden en kiezen laten trekken?

Nadat je tanden en kiezen zijn getrokken, ook al zijn het er maar een paar, moet je mond herstellen. Ook het maken van een kunstgebit speciaal voor jou kost nou eenmaal wat tijd. Ze liggen nou eenmaal niet klaar in de etalage. Vanzelfsprekend stap je niet graag zonder tanden en kiezen de deur uit. Gelukkig is er voor de tussentijd een tijdelijke gebitsprothese. Dit is mogelijk voor een aantal tanden, maar ook voor je hele gebit. Natuurlijk is dit nog niet zo fijn als je eigen nieuwe gebit, maar voor tijdelijk is het een ideale oplossing!

Het beste kunstgebit voor jou

De keuze voor een kunstgebit is een grote stap en het proces is ingrijpend. Deze keuze maak je absoluut niet aan de hand van het lezen van een artikel op internet. Je kunt je keuze het beste maken op basis van professioneel advies en ondersteuning. Elke behandeling, elk kostenplaatje en elk soort kunstgebit is namelijk anders. De basisinformatie heb je nu in ieder geval. Wil je persoonlijk meer informatie en advies over een kunstgebit, schroom dan niet om contact op te nemen met een professionele gebitsprotheticus!