Next Magazine
Image default
Kunst en Kitsch

Veelgestelde vragen over aankoop van kunst

Het kopen van kunst kan een leuke ervaring zijn die de moeite waard is. Denkt u eraan om uw eerste kunstwerk te kopen of wilt u een kunstverzameling beginnen? Bijvoorbeeld als investering of uit andere overwegingen, zoals uw liefde en waardering voor kunst? Dan zijn er tal van zaken waar u rekening mee moet houden. Hebt u die kennis eenmaal in huis, dan kunt u zich toeleggen op het kopen van kunst, online of in een galerie, of op het bieden tijdens een veiling.

In dit interview gaan we in gesprek met Vadim Blaustein van BlauStein Business Lawyers. Vadim is een ervaren jurist en kunstverzamelaar uit Monaco. Hij geeft antwoord op veelgestelde vragen van aspirant-kunstverzamelaars die in de kunstwereld willen stappen.

Hoe weet men of een kunstwerk echt is?

Vadim Blaustein: Een Certificaat van Echtheid (CvE) van de kunstenaar of een expert helpt verzamelaars de echtheid van een kunstwerk aan te tonen. Ook is het een teken van de kwaliteit. Bij een echt kunstwerk is daarnaast vaak de provenance en een toeschrijving aanwezig. Een geldig aankoopdocument is ook een bewijs voor de echtheid van kunst. Dit kan rechtstreeks van de betreffende kunstenaar zijn of van een goed aangeschreven kunsthandelaar. Het wordt daarbij aangeraden contact op te nemen met de persoon die het certificaat heeft ondertekend of met degene die erin wordt vermeld, om de geldigheid te controleren.

Wat houdt waarmerken en toeschrijving in?

Vadim Blaustein: Waarmerken is een manier om de echtheid van een kunstwerk te bewijzen. Toeschrijving is echter een beoordeling van aan wie een specifiek werk toegeschreven moet worden. Dergelijke beoordelingen worden gedaan door gekwalificeerde experts of iemand die een autoriteit is op het gebied van een bepaalde kunstenaar.

Hoe weet ik of een Certificaat van Echtheid onvervalst is?

Vadim Blaustein: n een onvervalst Certificaat van Echtheid staan specifieke details over het kunstwerk beschreven. Denk aan de naam van de kunstenaar, de titel van het werk of het onderwerp, de naam van de vorige eigenaar (indien bekend) of andere bronnen met specifieke of verwante gegevens over het kunstwerk of de artiest. Een CvE moet altijd een origineel document zijn. Daarbij moet het zijn voorzien van de handtekening van de kunstenaar of van de persoon die het werk heeft gewaarmerkt.

Hoe kunnen vervalste handtekeningen ontdekt worden?

Vadim Blaustein: Het inspecteren, vaststellen en analyseren van handtekeningen is geen makkelijke taak. Vooral niet als u geen ervaren handelaar, verzamelaar of kunstenaar bent. Toch zijn er een aantal manieren waarop een valse signatuur ontdekt kan worden. Raak vertrouwd met de stijl van de handtekening, weet waar de kunstenaar deze vaak plaatst en hoe de naam wordt geschreven. Het is ook handig als u kunt herkennen of de signatuur bij de compositie van het kunstwerk past. Kijk eveneens naar de algehele indruk van de signatuur. Bij het online kopen van kunst moet u een goede, duidelijke en gedetailleerde uitvergroting van de handtekening kunnen bekijken.

Wat is de provenance? Hoe controleert u deze?

Vadim Blaustein: De provenance is de informatie die bij het kunstwerk hoort en de echtheid bevestigt. Deze kan uit verschillende zaken bestaan. Zo kan het een ondertekend certificaat zijn van een algemeen erkende en gerespecteerde autoriteit of expert. Het kan echter ook een verklaring van de kunstenaar zelf zijn of een origineel aankoopbewijs van de galerie of de artiest in kwestie. Daarnaast kunt u denken aan kranten- of tijdschriftenartikelen waarin het kunstwerk vermeld wordt. Daarbij kan op verschillende manieren de echtheid van de provenance worden vastgesteld. Check bijvoorbeeld of het de belangrijkste informatie bevat die het kunstwerk beschrijft. Kijk daarbij of het informatiemateriaal voorzien is van een handtekening, waarmerkzegel of een met de hand aangebracht waarmerk. Ga ook op zoek naar de volledige namen en contactgegevens van alle galerieën en veilinghuizen. Tenminste, als beweerd wordt dat het werk eerder in het bezit is geweest daarvan. Bestaat er twijfel over de geldigheid van de provenance van een kunstwerk? Dan is het raadzaam contact op te nemen met een onafhankelijk expert, kunsthandelaar of taxateur voordat u een bod uitbrengt.

Hoe wordt de waarde bepaald? Kan hierover onderhandeld worden?

Vadim Blaustein: De waarde wordt doorgaans bepaald door eerdere tentoonstellingen en verkopen van een kunstenaar. Ook hangt het af van de bekendheid van de artiest en het formaat van een kunstwerk. Galeriehouders, verzamelaars en curatoren zijn eveneens bepalende factoren die de waarde bepalen. Het is zeker mogelijk om over de aanschafprijs van een kunstwerk te onderhandelen. Zo zijn er galerieën waar u een korting kan bedingen. Ook is het soms mogelijk in termijnen te betalen. Het is daarnaast belangrijk te informeren naar bijkomende kosten, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe weet u of de vraagprijs redelijk is?

Vadim Blaustein: De eerste stap is de verkoper vragen hoe de prijs is vastgesteld en waarop deze is gebaseerd. Het is ook belangrijk zelf onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld voor welke prijs gelijksoortige kunstwerken worden verkocht, of verkocht zijn. Dit kan via een galerie, veiling, secundaire markt-website of direct van de kunstenaar zijn. U kunt ook contact opnemen met andere verkopers. Vraag daarbij voor welk bedrag bepaalde kunst verkocht wordt. Kortom, het is belangrijk prijsvergelijkingen te maken.

Wat zijn de voordelen van deskundige taxatie van kunstwerken?

Vadim Blaustein: Kunst-taxateurs en adviseurs zijn in staat een redelijke marktwaarde te bepalen, ongeacht de omstandigheden. Daarbij geven ze de meest actuele en courante prijsinformatie die beschikbaar is. Wil iemand een kunstwerk verkopen dat hij geërfd heeft, of al jaren in bezit? Dan kan hij het laten taxeren, zodat hij de reële waarde weet en het niet ver beneden de werkelijk waarde van de hand doet.

Is kunst een goede financiële investering?

Vadim Blaustein: Kunstwerken kunnen een goede langetermijninvestering zijn. Zo kan de waarde ervan in de toekomst aanzienlijk stijgen. Neem bijvoorbeeld het beroemde schilderij Nu Couché uit 1917-18 van Amedeo Modigliani. Dit bracht bij een veiling in 2003 $26.887.500 op en werd 12 jaar later doorverkocht voor $170,4 miljoen. Wilt u kunst kopen als investering? Dan is het ook goed om te diversifiëren. Ga bijvoorbeeld voor zowel hoogwaardige- als decoratieve kunst.

Zijn er manieren om goede kunst te herkennen?

Vadim Blaustein: Bij het leren herkennen van goede kunst moet u zich verdiepen in kunstenaars. Lees veel over ze en praat met handelaren of galerieën die kunst aankopen, verkopen of er gespecialiseerd in zijn. Grijp elke gelegenheid aan om met mensen te spreken die veel ervaring hebben met het beoordelen van kunstwerken.

Waarom gaat de voorkeur van verzamelaars vaak uit naar vroege werken van een kunstenaar?

Vadim Blaustein: Vroege werken zijn vaak energieker, inspiratievoller, gepassioneerder en meer verkennend. Vooral wanneer kunstenaars nog jong en minder ervaren zijn. Daarbij zijn ze namelijk nog op zoek naar hun eigen stijl. Na verloop van tijd experimenteren sommige kunstenaars minder. Ze voelen dan aan wat ze moeten maken om hun kern van verzamelaars tevreden te stellen. Vroege werken zijn dan ook interessanter om te verzamelen dan latere kunstwerken. En dan vooral de werken in de stijl waarmee de kunstenaar bekend is geworden.

Wat zijn latere werken? Zijn ze een bod waardig?

Vadim Blaustein: Latere werken zijn gecreëerd of voltooid aan het einde van de carrière van een kunstenaar. Of een kunstwerk de moeite waard is om te kopen of er op te bieden, hangt grotendeels van de artiest af. Het is daarbij belangrijk inzicht te hebben in het leven, de kunst en carrière van de kunstenaar die het werk heeft gemaakt. Latere werken van bekende kunstenaars zijn geen garantie voor een hoge waarde.

Is het verstandig om te investeren in jonge, opkomende kunstenaars?

Vadim Blaustein: Investeren in opkomende kunstenaars valt te vergelijken met investeringen in startups. Het gaat gepaard met risico’s, maar het vooruitzicht op financiële winst kan veelbelovend zijn. Vergeet echter niet dat veel jonge kunstenaars hun carrière voortvarend beginnen en daarna ook weer in de vergetelheid kunnen raken.

Is het verstandig om kunst op een veiling te kopen?

Vadim Blaustein: Meebieden en kopen op een veiling vereist kennis van de kunstenaar waar u op biedt. Ook moet u inzicht hebben in de kunstomschrijvingen. Kennis van hoe een maximumbod te bepalen, is eveneens vereist. Daarbij moet u de conditie van een kunstwerk kunnen beoordelen en weten wanneer aanvullende foto’s of informatie opgevraagd kan worden. Kortom, weet wat te doen voordat een bod uitgebracht kan worden en op een veiling iets kan worden aangeschaft.

Wat vindt u van het kopen van een kunstwerk op het internet?

Vadim Blaustein: Online kunst kopen is doorgaans prima, zolang u van respectabele, gevestigde bronnen koopt en weet wat u doet. Helaas worden er via het internet echter veel valse kunstwerken verkocht. Het is dan ook goed het eerst rustig aan te doen en ervaring op te bouwen.

Wat moet ik weten over het verzekeren van kunst?

Vadim Blaustein: De procedures voor het verzekeren van kunst verschillen per verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen is het zo dat waardevolle kunstwerken apart gespecificeerd worden. Sommige verzekeringsmaatschappijen eisen ook een taxatierapport van duurdere werken voordat ze deze verzekeren. Zorg ervoor dat een verzekeringsmaatschappij kennis en ervaring heeft wat betreft het verzekeren van kunst. Ook is het van belang te weten hoe u eventueel een claim moet indienen.

Hoe moet een kunstwerk verzorgd worden?

Vadim Blaustein: Over het algemeen geldt dat kunst nooit in het directe zonlicht mag worden geplaatst. Stel het ook niet aan extreme schommelingen van de temperatuur en luchtvochtigheid bloot. Kunstgalerieën, maar ook kunstenaars zelf, kunnen specifieke of aanvullende richtlijnen verschaffen voor het verzorgen en op peil houden van een kunstwerk. Mocht het beschadigd raken, dan moet u het nooit zelf proberen op te knappen of te herstellen. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met een professionele restaurateur die het herstelt.

Hoe kan kunst tegen diefstal of inbraak beveiligd worden?

Vadim Blaustein: Er zijn effectieve en betaalbare alarmsystemen te koop voor continue beveiliging en bescherming van kunst. De meeste daarvan hebben tegenwoordig ook draadloze modules. Hiermee kunt u een kunstwerk altijd en overal in de gaten te houden, zolang u op afstand toegang heeft tot het alarmsysteem.

Dank u voor uw tijd en deelname aan dit interview. We stellen het zeer op prijs dat u uw inzichten met ons hebt willen delen.

Lees meer op www.blaustein.pro

http://blaustein.pro