Next Magazine
Image default
Vervoer en transport

Raar geluid auto, wat nu?

Het draaien van een motor die in goede staat verkeerd is een prachtig geluid. Bij het aanschaffen van een nieuwe of goed onderhouden tweedehandsauto, is het vanzelfsprekend dat de auto geen symptomen aantoont bij het starten of rijden. Maar vandaag de dag bevatten auto’s veel meer onderdelen dan een decennia geleden. Deze onderdelen hebben continu onderhoud nodig en bestaat de kans dat een onderdeel losraakt indien dit niet gebeurt en je auto niet meer start. Per onderdeel verschillen de symptomen en krijg je te maken met verschillende geluiden. 

Wanneer je ongewone geluiden hoort die ontstaan uit de motor, chassis, wielophangingen etc. Is het verstandig om naar de dealer of monteur te gaan. Het is van belang om je auto goed te onderhouden voor de algemene levensduur. Hier zijn een paar veel voorkomende geluiden en hun mogelijke oorzaken: 

Piep onder de motorkap

Een luide piep of gekraakt onder de motorkap is vaak te wijten aan het wegglijden of bewegen van een versleten of beschadigde accessoire riem.  Als dit het geval is, kan het piepen worden veroorzaakt doordat een verouderde riem, zoals de slangriem, losraakt en tractie verliest. Soms kun je zelfs zien dat de zijkanten van oude riemen scheuren vertonen.  

Bij deze symptomen is het verstandig om de riem te laten vervangen. De kans bestaat namelijk dat de riem knapt en meer schade verricht aan de motor.

Sissen onder de motorkap

Als je auto een scherp of sissend geluid produceert wanneer deze aanstaat, vooral wanneer hij inactief is, kun je geconfronteerd worden met een vacuümlek, wat betekent dat een vacuümleiding kan worden beschadigd. Als dit voorkomt dan gaat er ook een dashboardlampje branden en het stationair draaien van de auto loopt minder soepel. Denk hierbij aan trillingen, schurende geluiden etc.

 Bij een geluidsindicatie zoals hierboven beschreven, kan een aanwijzing zijn om de auto na te laten kijken. In meeste gevallen is het een kleine reparatie.

Gierende wielen

Een piepend geluid bij de wielen is meestal een groter probleem dan gedacht. Het kan namelijk slijtage zijn van de remblokken of een wiel dat niet symmetrisch is geplaatst. Het slijten van de remblokken kan af en toe piepende geluiden geven. Remblokken slijten namelijk bij dagelijks of overmatig gebruik en bij de meest moderne auto’s zal je een dashboard notificatiekrijgen dat een rem niet meer functioneert. Zelfs de auto het niet aantoont of niet over de sensoren beschikt, is het alsnog verstandig om bij piepende geluiden naar een monteur te gaan voor een onderhoudscheck.

Als je geen aandacht besteed aan dit geluid of soortgelijke geluiden en je remblokken versleten zijn. Kunnen de rotors worden beschadigd, wat veel kosten met zich mee kan brengen.

Slijtage van de veringen

De veringen bij een auto slijten ook door veel gebruik, door de talloze drempels in Nederland hebben vering veel te voorduren. En wanneer een vering niet goed meer functioneert zal je een knarsent of stompend geluid horen. Dit kan komen omdat de vering aan het afbreken is door scheurtjes of juist omdat de vering zijn kracht is verloren, waardoor het chassis van de auto op de wielen komt. Wat resulteert in een klap (stomp) zodra je over een drempel heen rijdt.

Verslapte of gescheurde veringen is niet direct gevaarlijk, maar het is zeker verstandig om de conditie te laten checken door een monteur. Slechte veringen zorgen wel voor minder rijcomfort.  

https://roadguard.nl