Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de verschillen tussen spots en plafondlampen

 

Spots en plafondlampen: zelfde effect? Of helemaal anders

Men zou kunnen zeggen dat plafondlampen en spots dezelfde functie hebben: ze verlichten de kamer vanuit één centraal punt. Niets is minder waar: er zijn wel degelijk een aantal duidelijke verschillen. Hieronder vind je de voornaamste op een rijtje:

De omvang van plafondlampen en spots

Plafondlampen zijn meestal groter in omvang dan spots. Zeker de grotere formaten, de speciale designs, de trendy modellen zijn meer opvallend dan spots. Plafondlampen kunnen een groot oppervlakte op het plafond beslaan, maar ze kunnen ook in de lengte ver doorhangen. Plafondlampen hebben dan wel het voordeel dat je met de ruimte kan gaan spelen. Spots daarentegen zijn beperkt in omvang en je kan er minder mee variëren.

De kamer en de ruimte waarin ze komen te hangen

Spots zijn geschikt voor kleinere ruimtes zoals badkamer, hal, overloop. Ze zijn minder geschikt voor de grotere ruimtes: de woonkamer, de zithoek of de werkruimte. Een gezellige woonkamer vraagt gedempt licht, hiervoor is een plafondlamp geschikter. Dat geldt ook voor de slaapkamer: hier is warm licht nodig, wat spots zelden gaan waarmaken. Met hanglampen kan je het licht gaan sturen waar je het wil: wil je een groot vlak belicht hebben, of een klein vlak? Moet het licht laag komen of mag het van heel hoog komen? Moet het licht verspreid worden naar alle kanten, of moet het gericht zijn op één punt? Bij spots heb je hier wel wat minder keuze: je kan enkel maar de richting van de spots zelf bepalen. Het licht op zich biedt weinig variatiemogelijkheden.

Het soort licht dat spots en plafondlampen uitstralen

Als je fel licht nodig hebt, dan komen spots zeker in aanmerking. Je kan er ook één of meerdere voorwerpen gaan mee belichten, bijvoorbeeld een leuk schilderij of een kunstvoorwerp. Spots stralen echter rechtstreeks in de ogen, dus moet je al goed opletten waar en hoe je ze hangt, of ze gaan storend werken. Plafondlampen daarentegen bestaan in enorm veel modellen, waardoor je diverse mogelijkheden hebt om het licht te dempen. Je hebt plafondlampen waar de gloeilamp volledig is weggewerkt: het licht komt langs de zijkant of de bovenkant tot zijn recht. Je hebt er ook met mat glas waardoor het licht gedempt wordt. Meestal willen wij in onze leefomgeving tot rust komen, en gaan we kiezen voor diffuus licht. Plafondlampen gaan hiervoor wellicht meer in aanmerking komen over de hele lijn.

De stijl van spots en plafondlampen combineren met het interieur

Als je kiest voor hanglampen of spots, dan ga je wellicht de stijl van deze verlichting willen afstemmen op jouw interieur. Bij spots heb je dan weinig variatie. Heb je zware houten meubelen van een landelijke stijl, dan zal je moeite hebben om hierbij aangepaste spots te vinden. Je hebt wel wat variatie in de ontwerpen: verschillende spots op één armatuur, of een paar spots op een rail. Maar qua materialen zijn ze veelal uit hetzelfde materiaal gemaakt: metaal of kunststof. Van welk merk of ontwerper ze ook zijn, ze zien er vaak hetzelfde uit. Bij plafondlampen ga je veel meer materialen vinden: hout, koper, metaal, kunststof. Daar is de kans dat je kan gaan combineren met de rest van je interieur veel groter. Speciale design ontwerpen vind je praktisch alleen bij plafondlampen. Denk bijvoorbeeld aan één of andere extravagante ontwerper van plafondlampen. Hij kan zich uitleven in zijn ontwerpen, de kleuren, de vormen, de materialen. Spots lenen zich hier veel minder toe.

Voor bepaalde plaatsen zijn spots OK en prima, voor meer mogelijkheden kies je eerder voor plafondlampen!

http://plafondlampjes.blogspot.nl/