Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Wat zijn de voordelen van een sauna?

Ken jij de voordelen van een periodiek bezoek aan de sauna? In dit artikel lees je er meer over. Steeds meer huishoudens overwegen het laten plaatsen van een sauna in de tuin. Niet zonder reden, daar een sauna hen helpt gezond te blijven. Naast de groeiende populariteit van sauna’s wordt ook een jacuzzi door steeds meer gezinnen overwogen. Hierbij heeft men de keuze tussen een model op hout, vaak een hottub genoemd, en varianten op elektra. Die laatste modellen werken met een geïntegreerde motor, die het water voortdurend langs het filter in de jacuzzi laat stromen. Om een juridische strijd met de buren te voorkomen, is het zaak rekening te houden met de geluidsproductie hiervan. Bij een Finse- of infrarood sauna kopen speelt dat in veel mindere mate. Plaats je de cabine in de tuin, of offer je er een ruimte voor op in huis? 

 

Sauna’s laten je lichaam en geest ontspannen 

Een van de voornaamste voordelen van een sauna zit in het gegeven, dat deze je lichaam en geest laat ontspannen. Na een bezoek aan een sauna voel je jezelf vaak ietwat rozig, wat het makkelijker maakt om in slaap te komen. Herken je het gevoel? Je laat gevoelens van stress los in de sauna, wat langdurig piekeren helpt te voorkomen. Piekeren is een van de redenen dat mensen slecht slapen. Onvoldoende nachtrust heeft effect op je vermogen om je langdurig te kunnen concentreren tijdens de werkdag. Iets wat de gevoelens van stress verder kan doen laten toenemen. Naast het laten ontspannen van de geest, ontspannen ook je spieren in de sauna. Afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd. Niet voor niets maken veel sporters na een intensieve training gebruik van de sauna bij hun sportschool of sportclub. De kans op een hevige spierpijn de volgende dag neemt hiermee af. 

 

Verbruik calorieën tijdens een bezoek aan de sauna 

Het laten plaatsen van een sauna in de tuin helpt je niet alleen te ontspannen. Er zijn meer redenen om deze investering te overwegen. Denk bijvoorbeeld ook aan het feit, dat een sauna je lichaam calorieën laat verbruiken. Wist je dat dit verbruik al snel tussen de 200 en 450 calorieën per 15 tot 20 minuten ligt? Zou je dit verbruik vergelijken met het verbruik tijdens het wandelen, dan komt een bezoek aan de sauna al snel overeen met circa anderhalf uur stevig doorstappen. Verschil tussen de sauna en een wandeling zit logischerwijs in het feit, dat een wandeling je spieren versterkt en gewrichten soepel houdt. Een effect wat een bezoek aan de sauna niet of nauwelijks heeft. Combineer het gebruik van de sauna daarom altijd met meer beweging en een gezond voedingspatroon als je af wilt vallen. 

 

Schadelijke afvalstoffen afvoeren in de sauna 

Tot slot helpt een sauna je lichaam haar schadelijke afvalstoffen af te voeren. Doordat je lichaamstemperatuur toeneemt worden de poriën van je huid geopend; je begint te zweten. Het zweten draagt bij aan het afvoeren van de afvalstoffen, waarmee je lichaam gezuiverd wordt. Daarbij maakt de verhoogde lichaamstemperatuur het makkelijker schadelijke virussen en bacteriën uit te schakelen.