Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Zonnepanelen op een plat dak: een goede investering

Zonnepanelen kunnen een erg interessante investering voor je huis zijn. Het is duurzaam en ze zullen je op de lange termijn flink wat geld besparen op je energierekening. Maar als je een plat dak hebt, vraag je je misschien af of zonnepanelen op een plat dak plaatsen ook wel zo’n goed idee is. Maar zonnepanelen op een plat dak hebben zelfs een aantal voordelen ten opzichte van een schuin dak en kunnen zeker een goede investering zijn.

 

De voordelen van zonnepanelen op een plat dak

Om het hoogste rendement te halen uit zonnepanelen, is het belangrijk dat deze onder de juiste hoek geplaatst worden. Panelen die geplaatst worden richting het zuiden, onder een hellingshoek van 35° brengen het meeste op. Afwijkingen in deze plaatsing zijn op zich geen groot probleem, maar kunnen het rendement van jouw zonnepanelen wel verminderen. 

Op een plat dak heb je het grote voordeel dat de zonnepanelen precies onder de juiste hoek en in de juiste positie geplaatst kunnen worden. Bij een schuin dak zit je immers vast aan de helling van het dak, maar op een plat dak heb je hier veel meer flexibiliteit in. Daarnaast heeft het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak amper effect op het aanzicht van je woning. 

Daar staat wel tegenover dat er een groter oppervlakte nodig is om de gewenste capaciteit te kunnen bereiken. Een vakman kan hier gelukkig prima een legplan voor maken, waardoor jij het meeste kunt halen uit je zonnepanelen op een plat dak.

 

Zonnepanelen: altijd een goede investering

Dus of je nou een plat of een schuin dak hebt, zonnepanelen zijn altijd een goede investering voor je huis. Ze zorgen voor een lagere energierekening, zijn duurzaam en verdienen zichzelf in een aantal jaar terug. Een interessante verbetering aan jouw woning!