Next Magazine
Image default
Bedrijven

Alles wat je moet weten over het (zakelijk) leasen van een elektrische auto

Elektrische auto’s worden vandaag de dag steeds populairder. De laadpalen voor deze wagens lijken wel als paddenstoelen uit de grond te schieten. Niet alleen privé, maar ook op zakelijk gebied kiezen steeds meer bedrijven voor deze duurzame vorm van vervoer. Niet zo gek dat inmiddels ook veel leasebedrijven zijn gestart met het verhuren van elektrische auto’s. Leasen maakt elektrisch rijden tevens toegankelijk voor een groot deel van de bevolking. Overweeg je om de overstap te maken naar elektrisch rijden? We zetten alle belangrijke punten voor je op een rijtje.

Leasen of niet?

Wanneer je de overstap maakt naar elektrisch rijden, heb je twee opties: leasen of zelf instaan voor alle kosten. Beide opties hebben eigen voor- en nadelen. Leasen maakt het voor velen een stuk toegankelijker om elektrisch te rijden. Afhankelijk van de leasevorm waar jij voor kiest, wordt je wel of niet directe eigenaar van de wagen. Na afloop van de leasetermijn heb je vaak de optie om de wagen tegen een gunstige prijs af te kopen. Wanneer je zelf instaat voor alle kosten, is de auto direct eigendom en kun je ermee doen wat je wilt. Dit geeft je meer vrijheid, maar niet iedereen kan dit financieren.

Zakelijk leasen

Steeds meer bedrijven wagen zich aan het zakelijk leasen van hun bedrijfsvoertuigen. Niet zo gek als je je bedenkt dat het leasen van bedrijfsauto’s een hoop voordelen met zich meebrengt. Afhankelijk van je Lease overeenkomst heb je weinig tot geen omkijken naar het onderhoud van de auto of de kosten die bij het hebben van een auto komen kijken. Wanneer je zakelijk least, zijn er een aantal verschillende overeenkomsten af te sluiten. De meest voorkomende vorm van leasen is operationele leasing, maar je kunt ook opteren voor financiële leasing of short leasing.

Operationele leasing versus Financiële leasing

Operationele leasing is over het algemeen de leaseovereenkomst die het meeste wordt gekozen. In dit geval heb je geen omkijken naar de auto en staat het leasebedrijf in voor alle kosten en diensten die bij het hebben van een auto komen kijken. Je huurt de auto samen met de bijbehorende diensten en betaalt hier een vast maandelijks bedrag voor. De wagen blijft in dit geval op naam van het leasebedrijf staan. Een andere optie is financiële leasing. Je kunt deze leasevorm zien als een soort aankoop op afbetaling. Je staat hierbij zelf in voor de kosten en het onderhoud van de auto en kunt de wagen na de leaseperiode aan een lage restwaarde afkopen.

Elektrisch rijden

In een wereld waarin het steeds belangrijker wordt om een steentje bij te dragen aan een beter milieu, is het niet verwonderlijk dat elektrisch rijden steeds populairder wordt. De mogelijkheid om een elektrische wagen te leasen maakt deze milieubewuste vorm van rijden tevens een stuk toegankelijker. Je vindt in Nederland steeds meer openbare laadpalen voor elektrische wagens, maar ook het aantal privé-laadpalen stijgt. Bij een leasebedrijf huur je niet alleen de elektrische auto zelf, ook de benodigdheden om deze wagen draaiende te houden kun je leasen. Zo kun je ook een Laadpaal leasen.