Next Magazine
Image default
Bedrijven

Het begin van de boekhouding

Lastig klusje

De cijfers vliegen u om de oren en de tel is snel kwijtgeraakt. Voor vele beginnende ondernemers kan de boekhouding een flinke klus zijn waar veel tegenop gezien wordt. Maar voor iedere onderneming is de boekhouding juist een belangrijk punt om bij te houden en goed zicht op te hebben voor de toekomstige ontwikkeling van het bedrijf. Het begin lijkt misschien even lastig, maar gelukkig zijn er vele mogelijkheden om de boekhouding toch via een goede weg op orde te krijgen.

Elke cent telt

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden als beginnende ondernemer is dat je alles goed noteert. Iedere aankoop – zelfs voor dat uw bedrijf echt van start gaat – is een kost die u bij moet houden en accuraat moet noteren. Iedere uitgave en iedere aankoop moet u goed noteren en alle bonnetjes behoren netjes bewaard te worden. Dit is natuurlijk een hele klus, maar dit zorgt uiteindelijk voor de meeste duidelijkheid. Ook al lijkt iets een kleine uitgave, achteraf kunnen deze optellen tot een flink bedrag en dat kan weer invloed hebben op het voortbestaan van het bedrijf. Als u alles netjes noteert en bijhoudt, dan weet u precies waar u aan toe bent en wat de mogelijkheden zijn in het doorgroeien.

Natuurlijk is het erg belangrijk om alle regels te kennen rondom belasting, omzet en winst. Iedereen moet belasting betalen en dit geldt ook voor ondernemers. Zorg ervoor dat u goed bekend bent met mogelijke aftrekposten of voordelen die u kunt halen. Ook is het voor iedere ondernemer een goed idee om zich bewust te worden dat er een verschil bestaat tussen omzet en winst en dat dit verschil invloed heeft over wat u zelf te besteden heeft in uw eigen leven.

Een goed programma

Als u een goede basis heeft en bekend bent met alle mogelijke voordelen en lastige puntjes, dan moet u natuurlijk op zoek naar een goed programma om de boekhouding bij te houden. U kunt natuurlijk ouderwets alles op papier bijhouden. Alhoewel dit een goede oefening is die in het begin van een onderneming nog makkelijk bij te houden is, wordt het steeds moeilijker naarmate het bedrijf groeit. Gelukkig zijn er veel verschillende offline boekhoudprogramma en cloud software opties beschikbaar die alles wat makkelijker maken. En er zijn zowel Windows boekhoudprogramma als Apple varianten te verkrijgen. Deze programma’s kunt u bijvoorbeeld koppelen aan de bankrekening, zodat alles automatisch in het systeem komt. Daarnaast heeft ieder programma handige extra’s die de boekhouding voor u wat gemakkelijker kunnen maken.