Next Magazine
Image default
Bedrijven

Laat je stem horen voor morgen

We zien al jaren helaas dat er een terugloop is van het aantal mensen dat naar stembus gaat om hun stem uit te brengen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor verkiezingen voor de tweede kamer, de provinciale staten of de gemeente raad. Zoals elk van deze beleidsbepalende groepen eigenlijk al zeggen is de gemeente gericht op de gemeente. De provincie is gericht op de provincie en de tweede kamer op het hele land. Zo kan er door elk orgaan ook juist worden ingegrepen. Het is namelijk niet nodig dat de tweede kamer stemt over een weg die wordt aangelegd bij jouw voordeur die niet veel betekent voor de rest van de provincie en het land.

Belangrijk om een goede keuze te maken.

Het is belangrijk om een goede keuze te maken op bij je veel stemt. Denk bijvoorbeeld eens aan wat onderwerpen die jij belangrijk vindt. Bedenkt eens of andere dit ook vinden en of jij kunt uitleggen waarom jij dat vindt of jij anderen kunt overtuigen van jouw ideeën. Een voorbeeld dat we in dit artikel even zullen nemen is de zwarte pieten discussie. Om te starten beginnen we met een korte inleiding. Jij mag tijdens dat je dit leest bepalen wat je er van vindt en waarom. Probeer dit dan ook te onderbouwen met goede argumenten en probeer ook eens met anderen over het onderwerp te discussiëren. Durf dan ook met tegenstanders van jouw standpunt in discussie te gaan op een fatsoenlijke manier. Ga dus ook niet de hele tijd elkaar onderbreken en in de haren vliegen zoals trump en Biden laatst gedaan hebben. Laat elkaar uitpraten en probeer argumenten te weerleggen. Je kunt dan bijvoorbeeld eens beginnen met het samenvatten wat iemand net heeft gezegd. Dit zorgt er namelijk voor dat het voor jezelf ook duidelijk is wat een ander verteld.

Laat je ook lokaal horen

Je kunt je ook inzetten lokaal. Dit kan door middel van sociale participatie. Deze sociale participatie is in de vorm van burgerpeilingen, debatavonden en buurtinitiatieven. Via deze wegen kun jij jouw stem laten horen over dingen die belangrijk zijn in jouw buurt.

https://www.gemeentepeiler.nl/participatie/