Next Magazine
Image default
Hobby en vrije tijd

Het vaarbewijs halen, waarom?

Om het water op te mogen is een vaarbewijs erg handig en in veel gevallen zelfs verplicht. Als uw boot niet harder kan varen dan 20 km per uur en korter is dan 15 meter is een vaarbewijs niet wettelijk verplicht. Toch is ook in die gevallen een bewijs wel aan te raden. Zeker als u langer en/of vaker het water op gaat. Op het water gelden immers verkeersregels en die gelden ook voor u, dus kennis daarvan is geen overbodige luxe. Ook als u een boot wilt huren, verwacht de eigenaar in veel gevallen dat u een bewijs kunt laten zien.
 

Ook wanneer uw boot of schip een hogere snelheid kan halen dan 20km per uur, en/of langer is dan 15 meter, is dit document verplicht. Even voor de duidelijkheid: het aantal PK speelt hierbij dus geen rol.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Om van uw vaarbewijs gebruik te mogen maken moet u minimaal 18 jaar zijn. Bent u jonger, dan mag u weliswaar examen doen, maar hier nog geen gebruik maken tot u de meerderjarige leeftijd heeft bereikt.
Verder wordt van u verwacht dat u medisch in staat bent om een vaartuig aan te sturen sturen.

 

Het verschil tussen vaarbewijs 1 en 2

Met bewijs nummer 1 bent u bevoegd om op kleinere rivieren, beken, kanalen en sloten te bevaren. Voor de zogenaamde open- en binnenwateren heeft u vaarbewijs 2 nodig. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook de Waddenzee en het IJsselmeer.

 

Hoe werkt het halen van een vaar bewijs?

In tegenstelling tot de meeste omringende landen is er in Nederland geen centraal praktijkexamen voor het afnemen van het bewijs. U behaalt het document door een theorie-examen via Internet af te leggen. Het instituut dat dit centrale examen verzorgt is sinds kort het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid).  

 
Om op een goede, gedegen en ook leuke manier voorbereid te worden voor het bewijs, kunt u terecht bij bijvoorbeeld zeilscholen. Daar worden cursussen aangeboden die uw kans om te slagen voor uw examen aanzienlijk vergroten. Er zijn dagcursussen, avondcursussen en individuele cursussen te vinden voor schappelijke bedragen.