Next Magazine
Image default
Rechten

Direct ontslagen zonder dat er een reden is gegeven?

Heb je onlangs jouw baan verloren? Dat is erg vervelend en iets wat helaas vaak voorkomt in Nederland. Een werkgever heeft het recht om werknemers te ontslaan of hun contract te verlengen. Daarentegen gelden in Nederland wel bepaalde rechten waarmee de werknemers in kwestie beschermd worden. Indien jij recent bent ontslagen van de ene op de andere dag dan kun je spreken van ontslag op staande voet. In zo’n geval is het ontslag nog vervelender dan normaal aangezien je hierdoor jouw inkomstenbron verliest zonder dat je eerst de kans krijgt om een nieuwe baan te vinden en hiermee voor jezelf kan zorgen.

Rechten van een werkgever

Binnen het arbeidsrecht gelden bepaalde rechten en wetten die de belangen van werkgevers beschermen. Zij zijn namelijk degene die salaris geven aan de werknemers, in ruil hiervoor vragen de werkgevers aan de werknemers dat zij hun werk goed doen. Hieronder valt bijvoorbeeld het principe dat de werknemers hun taken goed uitvoeren en werken op een manier die integer en betrouwbaar is. Als een werkgever binnen zijn werkvloer een werknemer heeft die fraude pleegt of op een discriminerende wijze te werk gaat dan is het mogelijk voor een werkgever om deze werknemer direct te ontslaan zonder dat deze werknemer het recht heeft om zijn contract vol te maken.

Rechten van een werknemer

In Nederland hebben werknemers gelukkig rechten. Door deze rechten, die in wetten vastgelegd zijn, worden de belangen van werknemers beschermd. De belangen van werknemers worden tevens beschermd door advocaten die in staat zijn om door middel van de wetten en regels op te komen voor een werknemer. Als jij een werknemer bent dan mag een werkgever jou niet zomaar ontslaan als er simpelweg niets aan de hand is. Indien je dus geen fraude pleegt of je onfatsoenlijk gedraagt dan mag een werkgever jou niet zomaar ontslaan. Verder is een werkgever altijd verplicht om aan jou aan te geven waarom hij of zij tot ontslag over wilt gaan voordat dit gebeurt. 

Bescherming door de advocatuur

Naast de wetten en regels die gelden in Nederland zorgt de advocatuur er tevens voor dat jij als werknemer beschermd wordt. Indien je namelijk ernstig benadeeld bent door jouw werkgever en vanwege onterechte redenen jouw baan bent verloren dan mag je een proces aanspannen. Hierbij kan een advocaat je natuurlijk helpen. Als je zonder dat hier een reden voor is gegeven jouw baan bent verloren dan is de kans groot dat je benadeeld bent.

Het kiezen voor een advocaat

Bij het kiezen voor een advocaat moet je een goede keuze maken die ervoor zorgt dat jij de beste advocaat vindt. De beste advocaat is voor iedereen anders aangezien iedereen andere voorkeuren en wensen heeft. Door een advocaat te kiezen die het beste aansluit op jouw wensen en voorkeuren is de kans het grootst dat je de beste advocaat vindt. Denk hierbij aan een advocaat die communiceert met jou op een manier die begrijpelijk is, een advocaat die bereikbaar en beschikbaar is en een advocaat die goed is in zijn of haar werk.


Tip: Kijk op Omnius.nl voor een arbeidsrecht advocaat.