Next Magazine
Image default
Zakelijk

De boekhouding voor een VOF moet op orde zijn

Indien je een VOF hebt dan is het van belang dat de boekhouding op orde is. Dit is immers een taak die onder jouw verantwoordelijkheid valt aangezien je privé aansprakelijk bent voor financiële problemen die ontstaan. Financiële problemen wil je uiteraard voorkomen en dat is mogelijk indien je kiest voor het correct bijhouden van een boekhouding VOF. Voor het correct bijhouden van rekeningen en begrotingen is het belangrijk dat je voldoende kennis, ervaring en expertise hebt. Indien je van mening bent dat je deze algemene kennis niet zelf bezit dan je kiezen om een accountant in te zetten. 

 

Het belang van een goede boekhouding

Het is belangrijk om een goede boekhouding te hebben als je een VOF hebt. Dit heeft niet alleen te maken met het feit dat er anders financiële problemen kunnen ontstaan, maar tevens met het feit dat er beslissingen genomen worden op basis van de financiële administratie. Een VOF leiden gaat niet zonder risico’s waardoor leidinggevenden vaak op basis van onvoldoende kennis over de financiële gegevens een beslissing zullen nemen. Indien bepaalde uitgaven zullen volgen maar nog niet berekend zijn dan kan een VOF daardoor in een ongezonde financiële situatie komen. Daarom is het bijhouden van de administratie van groot belang. 

Boetes en problemen

Indien de boekhouding niet op een correcte wijze wordt bijgehouden dan kunnen er financiële problemen ontstaan en dit heeft vaak boetes en problemen als gevolg. De belastingdienst zal namelijk jouw VOF in de gaten houden en met sancties komen indien er sprake is van wanbeleid. Om dit soort zaken te voorkomen is het belangrijk dat je een compleet beeld hebt van de financiële zaken die spelen binnen jouw VOF. Om dit in goede banen te leiden kan je gebruik maken van een professionele accountant die bepaalde taken van jou kan overnemen. 

Een professionele accountant

Er zijn verschillende administratiekantoren die vele accountants en boekhouders hebben die in staat zijn om jou te helpen bij het leiden van een VOF. Dit heeft als gevolg dat er minder financiële zaken tot problemen zullen leiden. Daarnaast is het altijd verstandig om een extra paar ogen mee te laten kijken met de zaken die spelen. Op deze manier kan ervoor zorgen dat de expertise van een accountant goed toegepast wordt. Een accountant heeft immers vele tips om zaken met betrekking tot financiën en administratie op een soepele manier te laten verlopen. 

Geld terugkrijgen

Onder het opstellen van een begroting valt tevens de post debiteuren. Dit heeft betrekking tot mensen die nog geld verschuldigd zijn aan het bedrijf. Vaak hebben mensen dan al gebruik gemaakt van bepaalde producten of diensten maar hebben ze hier nog niet voor betaald. Indien dit het geval is dan is het belangrijk dat dit correct wordt bijgehouden op een boekhouding. Daarnaast is het de taak van een boekhouder om ervoor te zorgen dat er facturen verstuurd worden waarin mensen opgeroepen worden om het geld te betalen. Dit kan lang duren aangezien er vele momenten van herhaling mogen plaatsvinden. 


Kijk op Boekjewinst.nl voor betaalbare boekhouders.

Gerelateerde artikelen

Behaal meer succes door meer werkgeluk

Observatie onderzoek

De harde schijven vernietigen?