Next Magazine
Image default
Woning en Tuin

Pendellampen

Iedereen kent ze en heeft ze al zien hangen, maar hoe omschrijf je nu wat een pendellamp is? Een lamp die hangt? Hangen alle lampen dan niet? Ik denk dat je een pendellamp in zijn eenvoudigste vorm kan omschrijven als een lamphouder (een “soquet” voor de Vlamingen) die gewoon aan een draad naar beneden hangt, met daarin de lamp gedraaid. Op deze basis zijn de eerste pendellampen ontworpen. Op zich wel heel leuk en speels, maar geef toe: toch een beetje saai ook. Daarom zijn er andere ontwerpers in actie geschoten en zijn ze heel moderne en trendy pendellampen gaan creëren. Je kan je niet voorstellen wat ze allemaal aan die beroemde draad gaan hangen en waarin de lamp komt te zitten. Je hebt klokvormen, bolvormen en peervormen. Je vindt ouderwetse maar in een sobere kleur gevormde lampenkappen. Je vindt ook heel opengewerkte structuren in draad of houten latjes of hard papier.

Pendellampen zijn een heel dankbare soort hanglampen. Ze zijn op zich zo onuitputtelijk qua vormen, groottes en kleuren, dat ze te combineren zijn met alle stijlen van interieur. Ze zijn zo speels dat ze jou bijna uitnodigen om er iets anders mee te gaan doen dan ze te gebruiken als één centraal lichtpunt. Ze willen liever samenhangen met andere pendellampen. Ze zijn zo schattig als je ze in een trosje bij mekaar hangt. Je hangt er dan een paar van dezelfde kleur bij mekaar, maar ook verschillende kleuren kan je combineren. Je kan ze op gelijke of op verschillende hoogtes hangen. Je kan ze ook op een rijtje naast mekaar hangen, bijvoorbeeld boven het aanrecht of boven de werktafel.

Ze zijn vooral speels en soms grappig. Dat moet je vooral voor ogen houden als je ze in huis haalt. Ze zijn bedoeld voor mensen die jong van hart en geest zijn en aan wie frulletjes en tralala niet besteed is. Pendellampen zijn vooral no-nonsense, rechttoe rechtaan. Je krijgt wat je ziet, ze verbergen niets. Je fantasie is je leidraad bij het plaatsen van pendellampen. Ze creëren in jouw huis de perfecte sfeer die jij wil.

Bij een eerstvolgende aankoop van verlichting: denk eens aan de pendellampen! Je zal er nog jaren plezier van hebben!

http://www.woontrendz.nl/de-stoerste-lampeninspiratie/

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de verschillen tussen spots en plafondlampen

Dé hovenier in Bergen op Zoom en omgeving

Marmerlook keukenblad voor een moderne keuken interieur