Next Magazine
Image default
Woningen

Hoe efficiënt zijn zonnepanelen?

Welke factoren bepalen het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn meestal in staat om 15% tot 22% van de zonne-energie te verwerken tot bruikbare energie, afhankelijk van factoren zoals plaatsing, oriëntatie, weersomstandigheden en dergelijke. De hoeveelheid zonlicht die zonnepaneelsystemen kunnen omzetten in daadwerkelijke elektriciteit wordt prestatie genoemd en de uitkomst bepaalt het rendement van het zonnepaneel.

Om het rendement van zonnepanelen te bepalen, worden de panelen getest onder standaard testcondities (STC). STC geeft een temperatuur aan van 25°C en een instraling van 1.000 W/m2. Dit is het equivalent van een zonnige dag waarbij het invallende licht een op de zon gericht 37°-georiënteerd oppervlak raakt. Onder deze testomstandigheden zou een zonnepaneelrendement van 15% met een oppervlakte van 1 m2 150 Watt opleveren.

Naast de standaard testcondities worden zonnepanelen uitgebreid getest op prestaties in extreme omstandigheden.

Uitgebreid testen van zonnepanelen onder extreme omstandigheden

Geen enkele klant wil met zonnepanelen eindigen die technisch niet in orde zijn. Er zijn grote voordelen van zonne-energie, maar het is belangrijk om het juiste type zonnepaneel op het huis te hebben. Om de kwaliteit van een zonnepaneel te garanderen, wordt het uitgebreid getest onder extreme omstandigheden.

Wind

Wind is een van de meest voorspelde oorzaken van zonnecelschade. Zonnepaneelfabrikanten voeren uitgebreide windtunneltests uit om de potentiële schade te verminderen.

Hagel

De hageltest bestaat uit het afvuren van kunstmatige hagel met een snelheid van 20 tot 30 m/s. Zonnecellen blijven bij deze snelheden onbeschadigd.

Sneeuw

Een dikke laag sneeuw kan te zwaar zijn voor een zonnepaneel. Zonnecellen stoppen met werken als er meer dan 5 cm sneeuw op een zonnepaneel ligt en verminderen het rendement van het zonnepaneel met 100%.

Ijs

IJs bouwt zich op aan het oppervlak van de zonnecellen wanneer er geen siliconencoating wordt aangebracht. De opbouw van ijs kan het rendement van zonnepanelen met 25 tot 100% verminderen.

Chemisch residu

Om chemische resten op te lossen moet minstens 20 mm neerslag op het oppervlak van de zonnecellen terechtkomen. Onderzoek heeft aangetoond dat het rendement van zonnepanelen met 0,2% afneemt als ze worden bedekt met een laagje chemische stof.

UV-afbraak

Een zonnecelstructuur kan worden gedelamineerd door UV-geïnduceerde degradatie. Een ander gevolg kan de verkleuring van individuele zonnecellen zijn.

Vochtige & warmte testen

Vochtige warmtetests worden uitgevoerd om de duurzaamheid van zonnepanelen in zeer vochtige omstandigheden te testen. Vochtigheid kan leiden tot corrosie en tot uitval van de moduleverbinding en een algemene daling van het rendement van de zonnepanelen.

Isolatieweerstand

De isolatieweerstand wordt bepaald door de materiaalsterkte. Bij zwakke materialen kan er stroomlekken ontstaan aan de randen van het zonnepaneel.

Thermische recycling

Thermisch recycling kan ervoor zorgen dat zonnepaneelcomponenten falen. Deze componenten zijn onder andere zonnecellen, onderlinge verbindingen, soldeerbindingen en moduleverbindingen.

Bij de installatie is het belangrijk om rekening te houden met alle factoren die het rendement van het zonnepaneel kunnen beïnvloeden. Bovendien is het van essentieel belang om het rendement te maximaliseren.

Gerelateerde artikelen

Een mantelzorgwoning kopen voor plaatsing aan huis

Kies voor deze expert wanneer u een mantelzorgwoning wilt kopen

Op zoek naar losse keukenkastjes van IKEA?