Een kaakontsteking is een aandoening waar verrassend veel mensen mee te maken krijgen. Een kaakontsteking is echter niets meer dan een bacteriële infectie, wat betekent dat een kaakontsteking makkelijk te genezen is met een antibioticakuur. Dan hoef je toch geen kaakoperatie. Toch betekent dit niet dat elke soort kaakontsteking even onschuldig en even makkelijk te behandelen is. Er zijn meerdere situaties waarin er complicaties kunnen ontstaan. In deze situatie is het niet ondenkbaar dat de behandeling gecompliceerd kan worden.
Om zelf vast te kunnen stellen dat je een kaakontsteking hebt, is het handig om de symptomen te kennen (wat overigens niet wil zeggen dat je alleen moet vertrouwen op je eigen vermoedens en ook niet wil zeggen dat als je één van de symptomen herkent, je meteen lijdt aan een ontstoken kaak). Een paar signalen zijn: een open wond rond de kaak waar residu uit komt lopen, losstaande tanden en kiezen, een deel van de kaak die ongevoelig wordt of juist constant geprikkeld aanvoelt, zwellingen en pijn die zich over een groot oppervlak van de kaak bevindt. Als je meerdere van deze signalen herkent, is het aan te raden om zo snel mogelijk een dokter raad te plegen.
Er zijn ook verschillende soorten kaakontstekingen met verschillende hevigheidsgraden. Een van de minder hevige soorten kaakontstekingen is een enkelvoudige kaakontsteking. Deze soort kaakontsteking ontstaat bij een rottende kies of tand. Het rondomliggende vlees en bot wordt geïnfecteerd en zo ontstaat de ontsteking. Deze ontsteking blijft veelal gelokaliseerd, wat het makkelijk te behandelen maakt. Als er een abces ontstaat bij een enkelvoudige kaakonsteking wordt de behandeling wat ingewikkelder. In dit geval wordt of de tand of kies getrokken of moet er een wortelkanaalbehandeling worden gedaan.
Een beenmergontsteking is een ernstige vorm van kaakonsteking. In dit geval wordt er een dieper gelegen stuk bot geïnfecteerd, als gevolg van fysieke trauma of een operatie.
Kaakbeen afsterving is een bijzonder specifiek geval van kaakontsteking. In dit geval is het immuunsysteem zodanig aangetast als gevolg van een chemokuur dat de kaak heel makkelijk geïnfecteerd raakt.
De laatste soort is soortgelijk aan kaakbeen afsterving, in de zin dat beide soorten kaakontstekingen worden veroorzaakt door de behandeling van een andere aandoening. Bij bisfosfonate beenmergontsteking komt dit door het gebruik van bisfosfonate bij de behandeling van osteoporose.
|
https://www.orfeokliniek.nl/ |