Next Magazine
Image default
Zakelijk

Wat zijn de verschillen tussen ISO22000 en FSSC 22000?

Voedselveiligheid is cruciaal. Om te zorgen dat bedrijven op een veilige manier voedsel maken, verwerken en transporteren is hiervoor veel wet- en regelgeving ingesteld. Hieraan moeten alle organisaties zich aan voldoen om in deze branche werkzaam te mogen zijn. Als bedrijf moet je dit dan ook kunnen aantonen door middel van certificaten. Nu zijn er nogal wat certificaten te verkrijgen en hebben ze allemaal weer andere voorwaarden. De belangrijkste certificaten die bedrijven werkzaam in de voedingsindustrie kunnen behalen zijn ISO2200 en FSSC 22000. Aangezien er nog veel onduidelijk is over wat deze twee systemen betekenen leg ik je in deze blog hier meer over uit.

ISO220000

ISO22000 is een norm die is vastgesteld voor bedrijven die voedsel produceren of transporteren. Het is een vervolg op het eerder ingestelde ISO9000. Een managementsysteem dat voldoet aan de ISO22000 bevat in elk geval:

  • HACCP-principes
  • Communicatie op interactief niveau
  • Systeemmanagement
  • Basisvoorwaardenprogramma

Door het behalen van het certificaat kun je bewijzen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Met de invoering ervan is geprobeerd om fraude in de voedselbranche zo veel als mogelijk te voorkomen. In het verleden is het namelijk nog wel eens gebeurd dat er gesjoemeld is met voedsel. Voor dit certificaat dien je een persoon binnen je organisatie verantwoordelijk te maken voor het managementsysteem, die zich ook bezighoudt met trainingen van personeel en andere verbeteringen.

FSSC 22000

Eenmaal in het bezit van ISO22000 komen veel retailers er achter dat dit niet voldoende is. Vooral bedrijven die veiligheidssystemen naar een nieuw level willen tillen is daarvoor FSSC2200 een interessant vervolgtraject. FSSC is tevens een door GFSI erkende norm. Daarmee kun je door het toevoegen van dit schema onderscheid maken van concurrentie. Daarnaast voldoet het schema aan de meeste eisen van retailers.

Aanvullende certificaten

Organisaties kiezen steeds vaker voor het behalen van deze en soortgelijke certificaten. Zo is de afgelopen jaren cyber security ook een prioriteit geworden. Ook hierbij kunnen passende certificaten worden behaald zoals ISO 27701. In dit geval kun je hiermee aantonen dat je de beveiligingssystemen binnen de organisatie op orde hebt. In het verleden is namelijk al vaker misbruik gemaakt door beveiligingssystemen die niet naar behoren werkten die grote schade heeft opgeleverd voor bedrijven en organisaties.

Gerelateerde artikelen

Het toekomstbeeld

Wees zuinig met kantoorverlichting!

Digitaal billboard langs snelwegen