Next Magazine
Image default
Zakelijke dienstverlening

5 tips voor succesvolle werving en selectie

 

Als je op zoek gaat naar nieuw personeel omdat jouw bedrijf aan het groeien is of omdat je bijvoorbeeld gaat beginnen aan een nieuw project waarvoor je specifieke kennis in huis wilt halen, dan moet je ook op een goede manier aan de slag gaan. De werving en selectie is dan erg belangrijk en moet goed voorbereid zijn. Als je zelf aan de slag gaat, dan geven we je hiervoor verschillende tips die kunnen leiden tot een succesvolle werving en selectie van nieuwe werknemers.

1. Onderzoek wat je nodig hebt

Als je op zoek gaat naar geschikte kandidaten voor binnen jouw bedrijf, onderzoek dan wat je nodig hebt. Kijk naar de kwaliteiten en de kennis die de huidige werknemers in huis hebben en ga op zoek naar iemand die de kwaliteiten en talenten heeft waar je nog niet genoeg van hebt. Door variatie aan te brengen in het team op het gebied van kennis, kwaliteiten en vooral talenten, kun je een sterk bedrijf opbouwen of uitbouwen.

2. Kijk niet alleen naar diploma

Zoals in de eerste tip misschien ook al een beetje duidelijk werd, raden we aan om te kijken naar de talenten die iemand heeft. Kijk dus niet alleen naar een diploma of selecteer niet alleen mensen die een bepaalde achtergrond hebben. Nodig ook mensen uit waarvan je aan de hand van de brief denkt dat je daar een goed gesprek mee kunt hebben. Een diploma zegt immers ook niet altijd alles over iemand.

 

3. Maak gebruik van sociale media

De tijd dat je alleen een vacature in de krant plaatste ligt al ver achter ons. Door de komst van internet kun je eenvoudig een heel breed publiek gebruiken. Maak daarom ook gebruik van verschillende sociale media om jouw ideale kandidaat te vinden en aan te nemen. Door anders te denken en te werken kom je misschien mensen tegen die je anders niet op gesprek had gehad.

4. Ervaring zegt niet alles

Net als bij het vragen naar specifieke diploma’s is het ook niet aan te raden om alleen maar te zoeken naar mensen die al 10 jaar ervaring hebben in het vak, maar het liefst wel net afgestudeerd zijn. Dan wordt het vinden van een geschikte kandidaat een onmogelijke opdracht. Kijk daarom ook naar mensen die geschikt zijn voor de baan en juist nog ervaring moeten opdoen.

5. Maak gebruik van hulp

Je kunt ook mensen werven en aannemen door gebruik te maken van werving en selectiebureau Groningen. Dit bureau is gespecialiseerd in het vinden van geschikte professionals die aan de slag kunnen binnen jouw organisatie.