Next Magazine
Image default
Architectuur

Kenmerken van landelijke bijgebouwen

Bijgebouwen zijn er in tientallen verschillende stijlen. Toch kiezen de meeste gezinnen voor een landelijke look. Bijgebouwen in een landelijke stijl sluiten mooi aan bij het natuurlijke karakter van een tuin, terwijl ze de architectuur van een pastorijwoning of huis in hoevestijl complimenteren. 

Dit zijn de kenmerken van deze bouwstijl:

Houten draagstructuur en wandbekleding

Het bijgebouw bestaat grotendeels uit hout. Voor de draagstructuur, die meestal zichtbaar is in de binnenkant, gebruikt men dikwijls eikenhout. Eikenhout is sterk en duurzaam. Het is dus een logische keuze. Voor de bekleding van de buitenkant is eikenhout opnieuw een geschikt materiaal, hoewel men eerder kiest voor andere houtsoorten. Meestal is dit hardhout. Dat is veel onderhoudsvriendelijker dan zachtere houtsoorten.

Deze houten structuur geeft het bijgebouw een mooie landelijke uitstraling. Bovendien is het een ecologisch bouwmateriaal dat lokaal gewonnen wordt. 

Dakbedekking

Qua dakbedekking zijn er veel verschillen. Omdat de meeste landelijke bijgebouwen, zoals die van Royal Oak Buildings, een schuin dak hebben, zijn dakpannen een voor de hand liggende keuze. Traditionele leien zijn een goed alternatief. Daarnaast zijn bijgebouwen met een rieten dak erg geliefd. Een rieten dakbedekking sluit perfect aan bij het landelijke karakter. 

Stalen buitenschrijnwerk

Landelijke bijgebouwen staan vrijwel synoniem met stalen ramen. Vroeger werden de ramen vervaardigd uit gietijzer. Vandaag de dag gaat het om moderne aluminium profielen met een steellook. Ze hebben een authentieke uitstraling en goede thermische eigenschappen. Je geniet dus van lagere verwarmingskosten. Dat is een win-win!

Buitendeuren in deze bijgebouwen worden meestal gemaakt uit hetzelfde hout als de muurbekleding. Zo vormt alles één geheel. 

Inrichting met natuurlijke materialen

Met de inrichting van een bijgebouw in landelijke stijl kan je alle kanten op. Een zithoek, thuiskantoor, hobbyruimte, schildersatelier… de mogelijkheden zijn eindeloos. 

Ook binnenin zien we veel elementen met een landelijk karakter. Denk bijvoorbeeld aan een parketvloer of een vloer in natuursteen. Er wordt opnieuw veel hout gebruikt, zowel in kasten als tafels en stoelen. Ook andere natuurlijke materialen (wol, steen, katoen…) komen vaak terug. En voor de verlichting zijn oude fabriekslampen een uitstekende keuze.