Next Magazine
Image default
Energie

Wanneer zonnepanelen kopen

Wanneer je je al aan het inlezen bent over zonnepanelen, vraag je je misschien wel af wanneer het voor jou het beste moment is om over te gaan tot zonnepanelen kopen.

Zonnepanelen kopen: winter of toch zomer? Afhankelijk van de situatie dat het beste past bij je persoonlijke voorkeur, kan je een keuze maken om zonnepanelen in de winter of in de zomer te kopen. Als je zonnepanelen in de winter koopt en laat installeren, heb je je zonnepanelen net in gebruik wanneer je juist het meeste verbruik hebt, maar nog niet veel elektriciteit gegenereerd hebt. Andersom wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen in de zomer te plaatsen, heb je het risico om het teveel aan elektriciteit te verliezen bij een meteropname in de wintermaanden.

In de zomermaanden vang je namelijk veel meer zonlicht op dan in de wintermaanden. Je slaat dan het teveel aan elektriciteit op en kan deze gebruiken in de wintermaanden. Dan is het juist verstandiger om je zonnepanelen te laten plaatsen na de meteropname. Het komt er dus op neer welk van bovenstaande scenario’s jouw voorkeur hebben om daarop in te spelen bij het zonnepanelen kopen.

Levering en beschikbaarheid Het moment dat je beslist om zonnepanelen te plaatsen, is nog mar de start van je traject. Nu begin je namelijk een vakman te zoeken en daarnaast moet je ook nog de benodigde materialen bestellen.

In allebei de gevallen ben je afhankelijk van de beschikbaarheden. Wanneer heeft de vakman tijd? Is deze al volledig volgeboekt of heeft deze nog ergens een gaatje vrij voor je? Hetzelfde geldt voor de benodigde materialen. Zijn deze direct beschikbaar of moet je nog even geduld hebben totdat deze terug in stock zijn? Daarna moeten deze nog geleverd worden door het bedrijf zelf of het kan voorkomen dat je afhankelijk bent van een postbedrijf dat de materialen moet leveren.

Wanneer je in zee gaat met een installateur laat je het best datums vastleggen. Doe dit in een contract en onderteken deze beiden. Wanneer er niet aan de datums gehouden wordt, kan je bijvoorbeeld een boete laten vastleggen. Op deze manier heb je de meeste zekerheid met het nakomen van afspraken.