Next Magazine
Image default
Huishoudelijk

Diverse soorten matrassen.

Bijna iedereen slaapt er wel op een matras, maar wat is het nou eigenlijk?

Een matras is een lichaamsondersteunend onderdeel van je bed. In de meeste gevallen wordt het in een ledikant, op een lattenbodem, boxspring op spiraalbodem neergelegd ter ondersteuning van het lichaam bij het liggen.

In de huidige tijd zijn er steeds meer varianten gekomen op een goed matras. Waar vroeger de mensen sliepen op bladeren, bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om te slapen op een matras met een watervulling. Zo’n waterbed heeft een met water gevulde waterzak die de contouren volgt van het lichaam. Het lijkt gek, maar de kans bestaat ook dat je in een beddenwinkel een luchtmatras tegen kan komen. Vaak wordt dit gekoppeld aan het slapen op de camping in een tentje, maar thuis is het ook mogelijk. Deze matrassen kun je harder of zachter maken door middel van een luchtpomp. Echter zijn deze luchtmatrassen meestal niet geschikt voor het langere gebruik, maar is het meer een tijdelijke oplossing.

Wel zijn er in verloop van tijd diverse materialen gekomen waarmee de matrassen worden opgevuld. Zo heb je de dierlijke materialen, zoals een verenmatras, paardenharenmatras en een kamelenhaarmatras.

Een verenmatras bestaat in de meeste gevallen uit veren van de gans of eend. Dit wordt ook wel een schudbed genoemd, omdat je elke dag eigenlijk het matras even moet opkloppen. Daarnaast heb je het matras met paardenhaar, die tegenwoordig niet veel meer gebruikt wordt. Het wordt nu alleen nog gebruikt als afdeklaag en niet meer als inhoud van het matras. Daarentegen wordt de kamelenhaarvulling nog wel toegepast. Maar dan meer bij de luxere matrassen als afdeklaag. Deze vulling heeft als voordeel dat het de warmteregulatie van de mens tijdens het slapen in balans houdt.

Neem is een kijkje op just-dream.nl om de diverse soorten matrassen te bekijken en wie weet zie je een geschikt matras die het beste bij je past.

https://www.just-dream.nl/