Next Magazine
Image default
Industrie

Hoe werkt een hygrostraat precies?

Water is de essentie van het leven, maar vocht kan grote schade aanrichten aan een huis of bedrijf. Een hygrostaat helpt de luchtvochtigheid te reguleren om corrosie te voorkomen, gezondheidsrisico’s te minimaliseren en meer.

Wat is een hygrostaat?

Een vochtigheidscontrolesysteem dat werkt met het koel- en verwarmingsapparaat van het huis en een bepaald vochtigheidsniveau in het huis handhaaft door het vochtniveau automatisch aan te passen, wordt een hygrostaat genoemd. De hygrostaat stuurt signalen naar de luchtbevochtiger om de watertoevoer te stoppen of schakelt de airconditioner in / uit zodra het ingestelde vochtigheidsniveau is bereikt. Het helpt niet alleen om het comfort in huis te behouden, maar voorkomt ook het uitbreken van meeldauw en schimmel in vochtige streken.

Risico’s van een hoge luchtvochtigheid binnenshuis zijn onder meer de groei van virussen, schimmels, bacteriën, meeldauw en huisstofmijtinfecties. Andere zaken, zoals het rotten van raamlijsten door opgezogen condens op ramen, afbladderen van verf en behang, beschadiging van meubels, etc. zijn ook mogelijk door een te hoge luchtvochtigheid. Een te hoge luchtvochtigheid is ook een grote zorg voor recreatievoertuigen, daarom worden droogkits voor het opbergen van boten, campers en auto’s aanbevolen, aangezien hygrostaat geen optie is.

Hoe werkt een hygrostaat?

In een vochtigheidscontrolesysteem, dat geschikt is voor het hele huis, is het centrale HVAC-systeem aangesloten op de luchtbevochtiger / ontvochtiger. De luchtstroom wordt geregeld en de luchtvochtigheid wordt overal in de ruimte geregeld terwijl de hygrostaat de kleppen, kleppen of andere schakelaars aanpast. De hygrostaat kan ook op de thermostaat worden aangesloten om met de AC te werken en de vochtigheid in huis onafhankelijk van de temperatuur te regelen. Wanneer de temperatuur hoog is en de luchtvochtigheid laag, zal de hygrostaat de AC niet inschakelen, maar zal dit doen wanneer de luchtvochtigheid naar hogere niveaus stijgt. Dit helpt bij een optimaal gebruik van het HVAC-systeem en helpt ook bij het besparen van kosten.

Één van de belangrijkste onderdelen van een hygrostaat is een sensorelement dat is gemaakt van alternatieve metalen geleiders die op een vlakke plaat zijn gemonteerd. Een relaisversterker die aan dit sensorelement is bevestigd, geeft nauwkeurige vochtigheidsniveaus door de signalen te lezen die door het sensorelement worden verzonden. De relaisversterker doet dit door de elektrische weerstand te meten die varieert met veranderende vochtigheidsniveaus, veroorzaakt tussen de metalen geleiders. Op basis van deze metingen, als de lucht te droog is, schakelt de hygrostaat de luchtbevochtiger in en vice versa. Dit zorgt ervoor dat de kamer niet te bevochtigd of ontvochtigd wordt.

Voordelen van een vochtigheidscontrolesysteem

Met een breed scala aan voordelen is een hygrostaat een geweldig systeem dat de levenskwaliteit verbetert door uw huis te beschermen tegen vochtgerelateerde problemen. Door de luchtvochtigheid te reguleren, kan een hygrostaat schimmel, schimmel, corrosie en meer verminderen en voorkomen. Het wordt ook gebruikt op commercieel en industrieel niveau, waaronder professionele kantoren, zorginstellingen, voedselproductie en -opslag, fabricage en nog veel meer.

Wil je ook een hygrostaat kopen? Neem dan eens een kijkje op de website van Ecogardenshop.com.

https://www.ecogardenshop.com/nl/kweken/regelapparatuur/hygrostaten/