Next Magazine
Image default
Gezondheid

Ondernemers met werkstress, let op!

Veel ondernemers ervaren dagelijks werkstress. Gelukkig kan deze werkstress worden voorkomen worden. De stress komt vaak voort uit: het voeren van een eigen bedrijf, het behalen van snelle deadlines, het behouden van klanten en het behalen van financiële doelen. Het kan ook ontstaan als gevolg van mentale en fysieke overbelasting, het niet goed kunnen afbakenen van werk en privé, en het niet goed kunnen delegen van taken.

Wat kun je doen tegen stress als ondernemer?

Er zijn een aantal manieren waarop ondernemers werkstress kunnen verminderen (deze tips hebben wij opgevraagd bij stresscoach Nick de Waard):

  1. Zorg voor duidelijke prioriteiten: Maak een lijst van taken en stel per taak een prioriteit. Zo weet je wat belangrijk is en wat je kunt uitstellen. Doe het belangrijkste eerst.

  2. Neem regelmatig pauzes: Zorg voor voldoende rust tussen werkperiodes door regelmatig pauzes te nemen. Doe je dit niet? Dan ga je over je eigen grenzen heen.

  3. Delegatie: Probeer zoveel mogelijk taken te delegen aan anderen, zodat je niet overbelast raakt. Heb vertrouwen in je werknemers!

  4. Balans tussen werk en privé: Zoek een balans tussen je werk en je privé en probeer afleiding te vermijden tijdens werktijd.

  5. Zoek ondersteuning als het niet lukt: Zoek ondersteuning bij vrienden, familie, of een professioneel, zoals een stresscoach of holistische therapeut, als je het moeilijk hebt met werkstress.

Het is belangrijk om te weten dat werkstress normaal is en dat iedereen er wel eens mee te maken heeft. Het is echter wel belangrijk om werkstress te beheersen om gezond te blijven en productief te blijven werken en de kans op een burn-out te verkleinen.