Next Magazine
Image default
Huishoudelijk

Draag bij aan een schonere omgeving

Ik geef het direct toe. Ik ben/was nooit echt een enorme milieu-fanaat. Niet dat het me niets kon schelen, maar ik droeg ook niet bewust bij aan een beter milieu en schonere omgeving. De laatste tijd is daar gelukkig verandering in gekomen. Zo was ik er laatst verbaasd over dat ik binnen een mum van tijd mijn vuilniszak thuis moest verwisselen. Toen kwam ik er achter dat de zak voornamelijk vol zat met plastic afval. Plastic dat om groenten en fruit zit, gebruikte boterhammenzakjes en andere verpakkingen van online bestelde zaken. “Wat een hoop plastic”, dacht ik toen. 

Onze leefomgeving

Het plastic in mijn prullenbak in de keuken is natuurlijk nog helemaal niet het ergste. Grotere zorgen maak ik me om het afval dat wij dagelijks achterlaten op straat en in de natuur. Heb je wel eens gezien hoe ons mooie Scheveningen er aan het eind van een mooie zomerdag uitziet? Schandalig, eigenlijk. Op Facebook zag ik laatst een challenge: “Pak, wanneer je in de natuur bent, ten minste 3 stukken afval op en gooi dit in de prullenbak”. Een kleine moeite en een leuk initiatief. Toch ga ik op mijn vrije dag niet de hele dag afval ruimen. Maar een klein steentje bijdragen, kunnen we allemaal wel toch? Het gaat daarnaast niet eens per se om de natuur. Ook onze werkomgeving kan soms een beetje verwaarloosd worden. Wanneer je op een kleinschaliger kantoor werkt, zal hier minder sprake van zien. Iedereen ruimt hier zijn of haar afval en rommel op en wie weet heb je eens in de zoveel tijd een schoonmaakhulp. 

Jouw steentje

Ons eigen steentje is te vinden in veel verschillende uithoeken. Gelukkig staat het reduceren van ons plastic-gebruik vandaag de dag al steeds meer centraal. Daarnaast is afval scheiden in steeds meer huishoudens een gewoonte geworden. Wil jij ook een steentje bijdragen aan een schonere werk- en leefomgeving? Je kunt dit klein, maar ook groots aanpakken. 

Klein

  • Let erop dat je in de supermarkt vaker vers fruit en verse groenten pakt, in plaats van in plastic verpakt. Laat ook de plastic tasjes liggen;
  • Ga je wel shoppen met een plastic tas? Neem er dan eentje mee van thuis en koop geen nieuwe; 
  • Probeer jezelf aan te wennen om afval te scheiden;
  • Ben je er op uit? Raap af en toe wat rondslingerend afval op en
  • Wijs op je werk, subtiel, je collega’s op hun daden rondom afval en dergelijke;
  • Vanzelfsprekend, gooi ook je eigen afval netjes weg of neem het mee terug naar huis

Groot

Organiseer een schoonmaak of opruim-actie bij jou in de buurt of op de werkvloer. Ga eens een dagje flink afval oprapen met een aantal vrijwilligers of houd een grote schoonmaak binnen jouw bedrijf. Niet alleen draag je zo bij aan een schonere werk- en leefomgeving, ook breng je hopelijk iedereen wat besef bij. Dit kun je met bezems en vuilniszakken doen, maar ook dit kun je net iets grootser aanpakken. Betreft het het milieu, kun je de gemeente vragen om mee te doen en attributen van hen lenen. Op de werkvloer kun je eventueel een professioneel team inschakelen of zelf aan de slag gaan met professioneel apparatuur, zoals een schrobmachine of veegmachine. 

 

– Kortom, hoe cliché ook: een schonere werk- én leefomgeving, begint bij jezelf! –