Next Magazine
Image default
Woningen

Hypotheekvragen en hypotheek antwoorden

De meest gestelde vragen op de woningmarkt zijn op dit moment:

  • Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
  • Tot hoeveel geld kan ik overbieden op een huis?
  • Kan ik een hypotheek afsluiten met 4 personen?

Een huis kopen is bijna onmogelijk. En mag je eindelijk een woning bezichtigen dan volgt er later een telefoontje dat de keuze op iemand anders is gevallen. Oplossingen en tips op de vragen met betrekking tot overbieden, maximale hypotheek en kopen met 4 personen ga ik uitleggen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wekelijks horen wij verhalen dat er tijdens de onderhandelingen zaken fout gaan. De meest gestelde vraag gaat over de hoeveelheid hypotheek die je kan krijgen. Dit is de belangrijkste vraag in het aankoopproces en hypotheekaanvraag. Antwoord op deze hypotheekvraag probeer ik simpel uit te leggen.

Het bedrag aan hypotheek dat je kan krijgen is maximaal 100% van de marktwaarde.  De marktwaarde wordt ook taxatiewaarde genoemd. Vanaf nu praten we alleen nog maar over taxatiewaarde om verwarring te voorkomen. Weet ook dat de vraagprijs helemaal niets te maken heeft met de taxatiewaarde.

Stel dat jij op je inkomen € 450.000,- aan hypotheek kan krijgen. Met een maximale hypotheekberekening heb je nog een onderdeel nodig om de hypotheek te kunnen berekenen. De taxatiewaarde! Stel dat de taxatiewaarde van aan te kopen huis € 375.000,- bedraagt? De maximale hypotheek die je kan krijgen bedraagt € 375.000,-.

Je moet dus altijd eerst berekenen hoeveel hypotheek je op inkomen kan krijgen. Op dat moment ga je naar een huis zoeken. Heb je de woning gevonden dan moet je direct weten hoeveel de taxatiewaarde is anders kan je geen bod uitbrengen. Alles wat je hoger bied dan de taxatiewaarde moet je met eigen geld of overwaarde betalen. Zoek jij goede informatie navigeer dan naar hoeveel hypotheek kan ik krijgen van Lexwonen.nl.

Hoger bieden dan taxatie

Hoger bieden dan de marktwaarde

Heb jij dus een huis gekocht voor € 400.000,- en op inkomen kan jij € 450.000 lenen terwijl de taxatiewaarde € 375.000 bedraagt? Ondanks dat je op inkomen € 450.000,- kan lenen is jouw maximale hypotheek € 375.000,-. Je zal dus € 75.000,- aan eigen geld mee moeten nemen. Is dat geld er niet dan krijg je een afwijzing voor de hypotheek. Je maakt vooraf veel kosten en je hebt geen huis.

Overbieden op een huis is de norm maar je moet wel vooraf de taxatie weten. Handige informatie kan je vinden op de pagina overbieden huis van Lexwonen. Vraag voordat je gaat overbieden aan een taxateur de taxatiewaarde die je kan krijgen. Het is zinvol om dit aan 2 taxateurs te vragen. De taxateur die jou vooraf de hoogste indicatieve waarde opgeeft moet je nemen.

Ga je een bod uitbrengen vertel dan gelijk het bedrag aan voorbehoud van financiering. Je koopt bijvoorbeeld een huis voor € 500.000,- maar omdat je € 100.000,- overwaarde hebt hoef je maar € 400.000,- te financieren met een hypotheek. Hoe lager het bedrag aan financieringsvoorbehoud is des te meer kans je hebt dat het jouw woning wordt. Omdat jij minder hypotheek nodig hebt dan de werkelijke woningwaarde kiezen makelaars eerder voor jou. Moet je namelijk alles financieren dan is het risico op een afwijzing groter.

Koopakte belangrijk

Juistheid koopakte controleren

Zet dus in de koopakte altijd het bedrag van het financieringsvoorbehoud er in. Je dient je hier ook aan te houden. Stel nu dat jij na het bod pas beseft dat je ook nog wil verbouwen? Je zal dan een hogere hypotheek gaan afsluiten. Dat was niet de afspraak met de makelaar, je hypotheek wordt dan namelijk hoger. Hoe hoger de hypotheek des te meer kans op een afwijzing van de bank.

Je zou kunnen zeggen dat door de verbouwing het huis meer waard wordt. Dit is ten dele waar, ik leg het je uit. Stel dat je wil uitbouwen en een nieuw keuken wil plaatsen voor totaal € 75.000,-. De woning zal ongeveer € 40.000,- meer waard worden omdat je ook de arbeid moet betalen. Je krijgt een taxatie voor verbouwing en taxatie na verbouwing. Je ziet dan dat de schuld marktwaarde verhouding anders is.

Dit zijn belangrijke hypotheekvragen en antwoorden die je moet weten. Ga je toch een verbouwing doen zonder dat dit tijdens het biedingsproces is besproken? Krijg je vervolgens om wat voor reden een afwijzing van de bank? Makelaar gaat niet akkoord met de afwijzing en dat gaat jou 10% kosten van de aankoopsom als boete.

Kan ik met 3 of 4 personen een hypotheek aanvragen?

Deze hypotheekvraag wordt elke week weer gesteld. Ja je kan een hypotheek aanvragen met maximaal 4 personen. Dit kunnen ouders , vrienden of overige familieleden zijn. Een huis kopen met 4 personen betekend ook dat daar voorwaarden aanzitten. Deze voorwaarden zijn eigenlijk logisch maar aspirant huizenkopers willen hier een eigen draai aan geven.

Voorwaarden hypotheek 4 personen

  1. Alle aanvragers dienen ingeschreven te staan op dat adres
  2. Allemaal ook daadwerkelijk onder één dak wonen
  3. Je mag de woning niet zo maar verlaten
  4. Bestemmingsplan moet WONEN zijn op moment van hypotheekaanvraag
  5. Gaat er iemand weg en de hypotheek past niet dan huis verkopen
  6. Overwaarde of restschuld verdelen
  7. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor 100% van het hypotheekbedrag

Geen voorwaarde maar wel erg belangrijk is om vooraf contact te hebben met een notaris. Er zullen zaken geregeld moeten worden en iedereen moet weten hoe zaken er voor staan bij eventueel eerder overlijden. Het zijn niet alleen de hypotheekvragen die belangrijk zijn maar ook de antwoorden van de notaris op het vraagstuk erfrecht en erfbelasting

Hoe zit het dan bij overlijden als je koopt met 4 personen?

Even simpel voorbeeld. Stel jij koopt een woning samen met je vrouw en ouders. Je koopt een huis samen met je ouders voor € 800.000,- Marktwaarde bedraagt in dit voorbeeld ook € 800.000,-.

De laatste ouder komt over 12 jaar te overlijden? De woningwaarde op dat moment bedraagt in dit voorbeeld € 1.400.000,-. Er is een overwaarde van € 600.000,-.  De helft van de overwaarde, € 300.000,- is van jullie maar het gedeelte van de overwaarde van de ouders valt in de nalatenschap. Heb je nu nog een broer dan heeft hij recht op de halt van de overwaarde van ouders deel. Deze hypotheekvragen en antwoorden moet je voordat je gaat kopen bespreken met notaris. Hij is de enige die zaken kan omschrijven. Ook heeft de notaris de actuele kennis van zaken.

Hoeveel kan je lenen met 4 personen?

Als ezelsbruggetje, dus niet exact kan je aannemen dat jullie 5 keer jullie gezamenlijke bruto inkomen inclusief overwerk en vakantiegeld kunnen lenen. Ga nooit eerder een huis kopen dan dat je contact hebt gehad met een bank of adviseur. Er is bijna geen bank of adviseur die dit kan regelen. Wil jij alles weten over een hypotheek met 4 personen? Ga naar de website van lexwonen.nl naar de pagina samen met ouders een huis kopen, je vindt daar alle informatie tot aan de kleinste details.

Overige hypotheekvragen en hypotheek antwoorden

Door de problematiek op de woningmarkt kan ik mij voorstellen dat er nog veel meer vragen zijn. Wil je nog veel meer specifieke hypotheekinformatie en meer diepgang over alle onderwerpen. Navigeer naar de homepagina Lexwonen.nl en klik daar verder naar alle informatie die jij wenst.

Op de homepage lexwonen staat ook informatie over het ouderlijk huis kopen. Handig voor starters die geen huis kunnen kopen. Het is de laatste strohalm om toch een woning te kunnen kopen. Ouders verkopen de woning dan aan eigen kind. Omdat er geen andere kandidaten zijn hoeft eigen kind niet te overbieden.

Verder kunnen ouders de woning goedkoper verkopen aan eigen kind tot aan de WOZ-waarde. Dat is de verkoopprijs die door de fiscus geaccepteerd wordt zonder schenkbelasting te betalen. Weinig adviseurs verdiepen zich in deze materie omdat banken vaak moeilijk doen. Lexwonen heeft de banken die accepteren dat ouders aan eigen kind het huis verkoopt. Klik hier als je meer wilt weten over het huis van ouders kopen.

Fiscaal en hypothecaire vaardigheden zijn belangrijk als eigen kind het huis koopt van ouders. Wordt de woning bijvoorbeeld € 50.000,- onder de WOZ-waarde aan eigen kind verkocht?  In de koopakte komt onder artikel 21 te staan:

Heeft eigen kind een partner? Zaken dienen goed geregeld te worden. Je koopt niet alleen een huis van ouders, je krijgt er gratis een bak met fiscale, erfrecht en hypothecaire vragen bij.