Next Magazine
Image default
Financieel

Wat is de verwachting van de hypotheekrente de komende jaren

De hypotheek rente is in vergelijking met het begin van 2022 natuurlijk enorm gestegen. Waar je destijds je rente voor de nodige jaren vast kon zetten tegen een rentepercentage van ver onder de 2%, is dit vandaag de dag het dubbele. Hoe de wereld er de komende jaren uit zal gaan zien, is daarom dus ook lastig op voorhand te voorspellen. Wel weten we dat de huizenmarkt eind 2022 iets is afgekoeld en de huizenprijzen beginnen te stabiliseren en zelfs geleidelijk beginnen te dalen. Iets wat natuurlijk gezien de huidige prijzen en ook rentes vrijwel onvermijdelijk is geweest. Om je een idee te geven hoe de komende jaren eruit zullen gaan zien, nemen we je in dit artikel mee in de verwachting en bekijken we de eventuele verschillende scenario’s. Echter is het wel goed te weten dat het een verwachting betreft en alles in de praktijk volledig anders kan lopen. Staar je hier dus niet blind op.

Actuele rentes

In dit overzicht vind je de actuele hypotheekrente van de ruim veertig hypotheekverstrekkers die bij De Hypotheker op het schap liggen. Zo kun je de hypotheekrente goed vergelijken. De rentestanden worden dagelijks bijgewerkt. Zo weet je zeker dat je op de hoogte bent van de meeste actuele hypotheekrentes. Ben je benieuwd wat de rente van de hypotheek in de komende periode gaat doen? Om de week delen onze drie financiële experts hun renteverwachtingen in de rentebarometer. Het is daarom dan ook vrijwel onmogelijk om de actuele rentes te blijven benoemen. Het is namelijk afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Welke dit zijn vertellen we je nu!

Wat bepaald de hoogte van de hypotheekrente?

De hoogte van de hypotheekrente wordt bepaald door allerlei verschillende factoren. Zoals we recentelijk hebben gezien, is vooral vraag en aanbod iets wat een belangrijke rol speelt. Daarnaast zijn er nog tal van andere factoren. Welke dit zijn, bespreken we hieronder verder met je. Wel is het lastig om een daadwerkelijke hypotheekrente verwachting uit te spreken. Dit kunnen we namelijk op voorhand niet exact voorspellen.

  • Risico: De hypotheekverstrekker neemt een risico door u geld te lenen. De rente die u betaalt, helpt de hypotheekverstrekker om dit risico te compenseren. Hoe groter het risico, hoe hoger de rente.

  • Marktrente: De rente die u betaalt, is vaak gekoppeld aan de marktrente. Dit is de rente die banken elkaar rekenen voor geldlenen. Als de marktrente stijgt, dan zal ook de hypotheekrente stijgen.

  • Looptijd: De looptijd van de hypotheek beïnvloedt de hoogte van de hypotheekrente. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente.

  • Inkomen: De hoogte van uw inkomen kan van invloed zijn op de hoogte van de hypotheekrente. Als u een hoger inkomen heeft, wordt u als minder risicovol beschouwd en kunt u een lagere rente verwachten.

  • Aanbod en vraag: De hypotheekrente is ook afhankelijk van het aanbod en de vraag op de hypotheekmarkt. Als er veel aanbod is van hypotheekverstrekkers, zullen zij concurreren met elkaar en zal de rente omlaag gaan. Als er veel vraag is naar hypotheken, zullen de verstrekkers de rente kunnen verhogen.

  • Regulering: De overheid kan via wetgeving en regulering de hypotheekrente beïnvloeden.

De invloed van de ECB (Europese Centrale Bank)

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft invloed op de huizenmarkt via haar monetaire beleid. Dit beleid is gericht op het beheersen van de inflatie en het ondersteunen van de economische groei in de eurozone.

Een van de belangrijkste instrumenten van de ECB is de rentestand. Als de ECB de rentestand verlaagt, wordt geld lenen goedkoper. Dit kan leiden tot een toename van de vraag naar huizen, waardoor de huizenprijzen kunnen stijgen. Als de ECB de rentestand verhoogt, wordt geld lenen duurder. Dit kan leiden tot een afname van de vraag naar huizen, waardoor de huizenprijzen kunnen dalen.

De ECB kan ook invloed hebben op de huizenmarkt door haar beleid rond de kredietverlening aan banken. Als de ECB de kredietverlening aan banken versoepelt, kan dit leiden tot een vermindering van de kredietvoorwaarden voor huizenkopers, waardoor het makkelijker wordt om een hypotheek af te sluiten. Als de ECB de kredietverlening aan banken verstrekt, kan dit leiden tot een verstrenging van de kredietvoorwaarden voor huizenkopers, waardoor het moeilijker wordt om een hypotheek af te sluiten. Uiteindelijk is en blijft vraag en aanbod alles bepalend.