Next Magazine
Image default
Vervoer en transport

Wat is de meerwaarde van een steunpoot voor mijn aanhanger?

Een steunpoot voor een aanhanger is een onderdeel dat aan de achterkant van de aanhanger wordt bevestigd en dient voor extra stabiliteit. De steunpoot wordt uitgeklapt en ondersteunt de achterkant van de aanhanger, waardoor deze stabieler staat en minder kans heeft om te wiebelen of om te vallen.

Een steunpoot is handig wanneer je de aanhanger gebruikt om te laden of te lossen, omdat het voorkomt dat de aanhanger beweegt terwijl je bezig bent met het laden of lossen. Het kan ook helpen om de levensduur van de aanhanger te verlengen, omdat het extra ondersteuning biedt en voorkomt dat de aanhanger te veel gewicht draagt.

Er zijn verschillende soorten steunpoten beschikbaar, van eenvoudige enkele pootjes tot stevige dubbele pootjes met verstelbare hoogtes. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de steunpoot die je kiest, past bij de grootte en het gewicht van je aanhanger en de lading die je van plan bent te vervoeren.

Voordelen steunpoot

Enkele voordelen van een steunpoot voor een aanhanger zijn:
1. Stabiliteit: Een steunpoot biedt extra stabiliteit aan de aanhanger wanneer deze geparkeerd staat. Dit voorkomt dat de aanhanger gaat wiebelen of kantelen, wat kan leiden tot schade aan de lading en mogelijk ongevallen.
2. Veiligheid: Door de extra stabiliteit die de steunpoot biedt, kan de aanhanger veiliger beladen en gelost worden. Dit vermindert het risico op ongevallen en letsel.
3. Verlenging van levensduur: De steunpoot helpt ook om de levensduur van de aanhanger te verlengen door de belasting op de wielen te verminderen en de structuur van de aanhanger te beschermen tegen slijtage en beschadiging.
4. Gemak: Een steunpoot is gemakkelijk te gebruiken en kan snel worden uitgeklapt om de aanhanger in een stabiele positie te houden.

Aanhanger accessoires 

Er zijn ook andere aanhanger accessoires, hieronder staan veel voorkomende aanhanger accessoires:
1. Steunpoten: Zoals eerder besproken, biedt een steunpoot extra stabiliteit en ondersteuning aan de achterkant van de aanhanger.
2. Disselsloten: Dit zijn beveiligingsapparaten die op de dissel van de aanhanger worden geplaatst om te voorkomen dat deze wordt gestolen of ongeautoriseerd wordt gebruikt.
3. Spanbanden: Spanbanden worden gebruikt om de lading op de aanhanger veilig vast te zetten en te voorkomen dat deze tijdens het rijden verschuift of valt.
4. Spiegels: Spiegels die op de trekhaak of de zijkant van de aanhanger worden gemonteerd, kunnen helpen om het zicht van de bestuurder te verbeteren en de veiligheid te vergroten.
5. Verlichting: Extra verlichting, zoals richtingaanwijzers, remlichten of achteruitrijlichten, kan helpen om de zichtbaarheid van de aanhanger te vergroten en het risico op ongelukken te verminderen.
6. Reservewiel: Een reservewiel is handig voor het geval dat een van de banden van de aanhanger lek raakt of beschadigd raakt tijdens het rijden.
7. Oprijplaten: Oprijplaten kunnen worden gebruikt om het laden en lossen van zware ladingen op de aanhanger te vergemakkelijken.
8. Beschermhoezen: Beschermhoezen kunnen helpen om de aanhanger te beschermen tegen weersinvloeden, stof en vuil.